<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BANJALUKA

UPITNA SEZONA GRIJANJA: "Od Šuma Srpske nepovoljniji uslovi, od Grada negativan odgovor"

Ogrjeva neće biti dovoljno

31. maj 2022, 1:56

Situacija na tržištu svih vrsta ogrijeva i energetike u Evropi nikada nije bila ozbiljnija i neizvjesnija. Upozorenja da će mnogi ovu zimu provesti u hladnih stanovima slušamo na dnevnoj bazi. Upozorenje je prošle sedmice upućeno i iz preduzeća “Drvosječa”. Uputili su hitan dopis na adrese državnih i entiteskih vlasti u Bosni i Hercegovini tvrdeći da ogrjeva neće biti dovoljno za bh domaćinstva, škole, bolnice, jer su se Zemlje Evropske unije, zbog nemogućnosti dobavljanja drva i ogrijeva iz Ukrajine okrenuli ka Bosni i Hercegovini, te iz naše države svakog dana izađe 30 do 50 šleperskih isporuka drveta, te 20 do 30 šleperskih isporuka peleta, tj. 500 do 700 tona i to po cijeni koja je skočila za 100 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Koliko je situacija alarmantna  I da li je predstojeća sezona grijanja upitna pitali smo Eko Toplane Banjaluka.

Ovdje su nam potvrdili da se suočavaju se sa najvećim izazovima od svog osnivanja i problemima koji veoma utiču na dalje poslovanje i likvidnost ovog privrednog društva, što svakako dovodi u pitanje i predstojeću sezonu grijanja.

Dva su ključna problema ističu – nabavka energenta i cijene grijanja.

Kada je riječ o energentu, pojašnjavaju, cijene drvne sječke, kao i ostalih inputa, znatno su porasle u odnosu na prethodnu sezonu. Kao primjer navode da cijena električna energija poskupjela za više od 40% od početka 2022. godine, kao i da je cijena peleta prošle godine iznosila 300 KM po toni, dok je danas ta cijena 600 KM, a poznato je da se pelet proizvodi od drvne sječke.

“Za predstojeću sezonu od našeg strateškog partnera Šuma Srpske dobili smo nepovoljnije uslove u odnosu na prošlu godinu.  Osim povećanja cijena, suočavamo se i sa neisporukom ugovorenih količina od strane šumskih gazdinstava, iako se dogovorene količine, prema ugovorima, avansno plaćaju.  U ovom trenutku, suočeni smo sa trendom isporuke koji ne garantuje da će biti obezbijeđene ugovorene količine za predstojeću sezonu grijanja. Za period od januara 2022. do juna tekuće godine, od ugovorenih količina isporučeno je svega cca 42% od ukupno dogovorene količine, a pojedina šumska gazdinstva uopšte ne isporučuju drvni sortiment, bez obzira na ugovore“, ističe za Buku Vanja Štrbac, portparol "Eko toplana"

Kao drugi problem sa kojima se suočavaju, a koji podjednako dovodi u pitanje narednu sezonu grijanja, je, za sada negativan odgovor Grada Banjaluka na inicijativu za povećanje cijena grijanja.

“Neophodno je imati u vidu da se, bez povećanja cijena grijanja ili dodjele subvencija od strane nadležnih, dovodi u pitanje grijanje Banjalučana u sezoni 2022/2023. Naime, sa prihodima na osnovu postojeće cijene grijanja, Eko toplane ne mogu obezbijediti potrebne količine energenta za cijelu sezonu, tako da su iz tog razloga neophodni ili povećanje cijena grijanja ili subvencije”, zaključila je Štrbac.

Obratili smo se i Gradskoj upravi Banjaluka, a po prispjeću njihovog odgovora isti će biti objavljen.

I u prijedorskoj “Toplani”, koja koristi samo biomasu, su već u martu upozoravali da će imati  probleme što se tiče nabavke, jer je sve poskupjelo, a tada su im pristizali i zahtjevi da se ranije sklopljeni ugovori raskinu jer je došlo do povećanja cijena.

Slična situacija je  u ostalim toplanama u BiH koja koriste drvni ogrijev.

GAS

I svi oni koji koriste prirodni gas plaćaju veće račune, a koliko će cijene ići do kraja godine niko ne može pretpostaviti.

Podsjetimo Vlada Kantona Sarajevo donijela je  Odluku o visini tarifnih stavova, kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa, a koja je u primjeni od 1. aprila ove godine.

Tako su nove cijene centralnog grijanja za korisnike sarajevske Toplana uvećane su za 16,30 posto.

Računi po novom tarifnom sistemu korisnicima usluga Toplana su ispostavljeni za mjesec april, isto kao i korisnicima usluga Sarajevogasa.

STRUJA

Početkom januara poslovnim subjektima u Republici Srpskoj  cijena struje je uvećana za 25 do 27 posto. Za domaćinstva su cijene ostale nepromijenjene, a ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je ovih dana istakao da se u ovoj godini neće mijenjati cijena električne energije i da će biti spriječene bilo kakve inicijative za njenim povećanjem, kao i da Srpska nije donijela odluku o zatvaranju svojih termoeketrana.

“To je od velikog značaja i želim da to znaju i građani, kako bi mogli planirati svoje kućne budžete u narednom periodu“, rekao je Đokić.

Struju po većim cijenama od početka godine plaćaju i poslovna lica u Federaciji BiH, a morala je reagovati i Vlada na način da ograniči poskupljenje električne energije do 20 posto u odnosu na cijene u 2021. godinu.

Ograničenje se odnosi na ugovore o snabdijevanju u trajanju od najmanje godinu dana.