IZBORI U RS

U toku velika borba u političkim partijama! Čiji interesi, želje i kandidati će pobijediti?!

Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Ili možda Zoran Tegeltija. Sa druge strane Jelena Trivić i Mirko Šarović.

23. juni 2022, 12:49

Oktobarski izbori za mnoge su biti ili ne biti, a stranački prijedlozi kandidata za sve funkcije pokazuju da nas očekuje velika politička borba. Jedna je već pri kraju, ona unutarstranačka za kandidature i pozicije na listama, a druga tek počinje ona međustranačka za mjesta u Predsjedništvu, Palati RS i parlamentima.

Imena o kojima se trenutno govori su itekako zanimljiva. Ono što je sigurno jeste da će jedan od kandidata za inokosne funkcije ispred SNSD-a biti Milorad Dodik, dok će Jelena Trivić biti kandidat opozicije.

Druga dva kandidata opozicije i vlasti još uvijek nisu poznata, iako su glavni pretendenti na te pozicije Željka Cvijanović i Mirko Šarović.

Iako je do juče Šarović bio jedino ime koje bi SDS trebalo večeras da razmatra na predsjedništvu stranke, pojavila se priča u medijima da bi zbog lošeg rejtinga koji ima predsjednik SDS-a u trku mogao da uđe Draško Stanivuković. Iako je pomalo nategnuta priča, vrijedi je pomenuti, jer je nastala kao produkt lošeg rejtinga svih kandidata iz redova SDS-a, pa i Šarovića, koji su kotirali loše u dosadašnjim anketama.

Sa druge strane, Željka Cvijanović je uz Dodika već predložena od strane banjalučkog SNSD-a za kandidata za jednu od dvije inokosne funkcije. Ipak, u SNSD-u se priča da bi ukoliko se Dodik odluči da uđe u trku za predsjednika Republike Srpske, prijedlog vrha ove stranke za kandidata za člana Predsjedništva veoma lako mogao biti i Zoran Tegeltija.

Zanimljivo će biti pratiti i utrku za potpredsjednika RS u koju su ušli Ivan Begić i Davor Pranjić iz HDZ-a kao najozbiljniji pretendenti na ovu poziciju iz reda hrvatskog naroda, dok bi se za istu poziciju samo iz reda bošnjačkog naroda mogli boriti Ćamil Duraković, Jusuf Arifagić i potencijalni kandidat SDA.

Ono što je novost u odnosu na neke prethodne izbore jeste broj kandidata partija za Predsjedništvo BiH, posebno jer će se za ovu poziciju pored kandidata vlasti i opozicije boriti predsjednik DNS-a Nenad Nešić, ali i kandidat SDP-a kojeg podržava koalicija Za Državu. 

Ono što je itekako zanimljivo jesu prvi prijedlozi stranaka za kandidate za parlamente.

Tako se kao prijedlozi SNSD-a za listu za Narodnu skupštinu RS iz Banjaluke izdvajaju bivši gradonačalnik Igor Radojičić, Dodikova ćerka Gorica Dodik, poslanici Vlado Đajić, Srđan Mazalica i Nataša Radulović. Tu su i ministri Dragan Lukač i Srđan Rajčević.

Što se tiče prijedloga za Parlament BiH, iz banjalučkog odbora SNSD-a su dali već poznata imena poput Nikole Špirića, Nebojše Radmanovića, Dušanke Majkić i Snježane Novaković Bursać. Tu su i dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić,  odbornik i privrednik Marinko Umićević, te ministrica Srebrenka Golić...

Što se tiče SDS-a, oni su već odredili nosioce listi za Narodnu skupštinu i Parlament BiH u skoro svim izbornim jedinicama.

Tako će liste SDS-a za Parlament BiH nositi Miladin Stanić, Mladen Bosić i Darko Babalj, dok će liste za NSRS, između ostalih, nositi Milan Radović, Dragomir Vasić, Vukota Govedarica, Marinko Božović i Milan Petrović . Za izbornu jedinicu šest još uvijek nije poznato hoće li nosilac biti aktuelni gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ili poslanik Tomica Spasojević.

I u PDP-u su se već manje-više iskristalisali kandidati za parlamente.

Nosioci listi za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz ove stranke su Draško Stanivuković iz Banjaluke, Sanja Dimitrić iz Dervente, Olivera Nedić iz Doboja, Snežana Stojanović iz Bratunca, Slaviša Marković iz Bijeljine, Milanko Mihajilica iz Novog Grada, Igor Tošić iz Pala i Ljubiša Krunić iz Trebinja, dok će liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH predvoditi Branislav Borenović iz Banjaluke, Siniša Golić iz Brčkog i Saša Borjan iz Trebinja.

Kako nezvanično saznajemo, listu kandidata za Narodnu skupštinu, koju predvodi Stanivuković, već je formirao upravo gradonačelnik Banjaluke, pa će se na njoj naći mnoga imena njegovih najbližih saradnika poput Bojana Kresojevića, Mirne Savić Banjac, Nebojše Drinića i Tanje Vukomanović.

Takođe, i u većini drugih partija je usaglašeno ko će na liste, te bi se moglo očekivati da se u narednih nekoliko dana okonča i unutarstranačka borba koja je bila itekako žestoka. A onda, nakon potvrde CIK-a, kreće vjerovatno jedna od najnepredvidljivijih i najangažovanijih izbornih borbi do sada.