<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NIJE DOBRO

U skoro cijeloj BiH vazduh katastrofalan, Banjaluka u ljubičastom, stanje najbolje u Tuzli

Skoro cijela zemlja u ljubičastoj boji. Saznajte šta to znači.

24. januar 2023, 10:15

Foto: BUKA

Od gradova u kojima smo jutros provjerili vazuduh je najbolji u Tuzli koja je godinama jedan od najzagađenijih gradova na svijetu. 

Pogledajte kakvo je trenutno stanje u gradovima:

Air Quality Indeks mjeri vrijednosti od 0 do 500, gdje različite boje ukazuju na nivo zagađenosti - 0 je zeleno, 500 je crveno.

Ovi senzori kontinuirano mjere kvalitet vazduha a podaci su dostupni u realnom vremenu na ovom linku

Uređaj je preporučen od strane domaćih i međunarodnih stručnjaka, a rezultati mjerenja su besplatno dostupni na sajtu Purple Air, u skladu sa Air Quality Indexom, koji prati koncentraciju zagađivača PM2.5 i PM10.

Air Quality Indeks mjeri vrijednosti od 0 do 500, gdje različite boje ukazuju na nivo zagađenosti - 0 je zeleno, 500 je crveno.

Iznad 70 je neprijatno, oko 150 je zabrinjavajuće, 250 je još gore, a sve preko toga zahtijeva preduzimanje određenih mjera. Vazdih koji je oko 200 označen je ljubičastom bojom.

Primjera radi, kada je u Americi zagađenje oko 310, preduzimaju se mjere kao što je zatvaranje škola, preporučuje se nošenje maski, a ko se ne osjeća dobro, ne mora dolaziti na posao.

Jedan senzor je lociran u redakciji portala BUKA, a veliki broj uređaja postavljen je i drugim gradovima u BiH na inicijativu magazina BUKA.