<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U BiH otkrivene četiri vrste novih gljiva, koje su prvi put zabilježene na području BiH

27. maj 2024, 6:06

Mikološka sekcija Naučno-istraživački kamp Blagaj 2024,koja je okupila više od 40 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore otkrila je četiri nove vrste gljiva, koje su prvi put zabilježene na području BiH.

Radi se o vrstama, Coprotus aurora, Orbilia clavuliformis, Patellariopsis dennisii i Rutstroemia punicae.

Osim toga, pronađena je i lokalno poznata, ali do sada službeno nezabilježena vrsta Clathrus ruber.

Svaka od otkrivenih vrsta nosi svoju posebnu priču. Coprotus aurora i Patellariopsis dennisii su izuzetno rijetke gljive, poznate samo malom broju mikologa širom svijeta.

Njihovo otkriće na području Blagaja predstavlja značajan doprinos svjetskoj bazi podataka o gljivama i otvara vrata za dalja istraživanja i razumijevanje ekosistema u regionu.

Rutstroemia punicae je posebno zanimljiva jer je do sada bila poznata samo iz tipične zbirke i opisana kao nova vrsta tek 2017. godine. Ovo otkriće potvrđuje da područje Blagaja posjeduje bogat i još neistražen biodiverzitet.

Vrsta Clathrus ruber, iako poznata lokalnom stanovništvu, nikada nije bila službeno dokumentovana u Bosni i Hercegovini.

Ovo otkriće ne samo da doprinosi naučnoj zajednici, već i jača svijest o bogatstvu lokalne fungie, flore i faune