<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Suljagić na ispitivanje zbog “ugrožavanja sigurnosti”: “Ovo je tretman koji primam od Dodikove policije”

12. juni 2024, 7:23

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić primio je policijski poziv na ispitivanje zbog, kako se navodi, “ugrožavanja sigurnosti”, a komentirajući poziv Suljagić je rekao da se radi o tretmanu za “nižu vrstu ljudi”.

“Ovo je tretman koji primam od Dodikove policije. Sutra moram u Zvornik na ispitivanje za “ugrožavanje sigurnosti”. Ovako policija bosanskih Srba tretira nesrbe: kao untermensch (nižu vrstu ljudi), bez prava i zakonitog postupka”, napisao je Suljagić

Uz objavu na mreži X priložio je i policijski poziv u kojem se Suljagić poziva u Policijsku stanicu Zvornik, radi “ispitivanja u svojstvu osumnjičenog lica, zbog KD ‘ugrožavanje sigurnosti’”.

“Ne poznajem ni svog tužitelja. U međuvremenu, pripadnici ove policijske stanice maltretiraju mene i ostale uposlenike Memorijalnog centra Srebrenica, vodeći neslužbene istrage protiv nas”, dodao je Suljagić.

Dvije službene zabilješke DKPT-a

Podsjetimo, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine sačinila je dvije službene zabilješke o prijetnjama koje su u aprilu i krajem maja upućene štićenoj osobi Emiru Suljagiću, direktoru Memorijalnog centra Srebrenica.

Prva prijetnja zabilježena je 8. aprila, a posljednja 31. maja ove godine.

Kako se navodi u službeno zabilješci DKPT -a u koju je N1 imao uvid, Suljagić je prijavio da je 8. aprila oko 12:20 sati imao telefonski razgovor sa Mirnesom Zahirovićem, uposlenikom MC Srebrenica, članom Konkursne komisije za izbor/imenovanja direktora Centra te članovima UO Mirsadom Bajrovićem, Salihom Đuderijom i predsjednikom UO Hamdijom Fejziće, koji su ujedno i članovi pomenute komisije.

Tokom telefonskog razgovora, navodi se u zabilješci, došlo je do rasprave i verbalnog sukoba između štićene osobe Emira Suljagića i Hamdije Fejzića. Fejzić je, prema navodima službene zabilješke, počeo vrijeđati Suljagića i pred ostalim članovima komisije počeo psovati te zaprijetio riječima: “Gdje se nalaziš sada, da dođem da te odradim”. 

U drugoj zabilješci od 31. maja navodi se da Suljagić zaprimio poziv od uposlenika MC Srebrenica u kojem mu je rekao kako ga je pozvao Adis Cibralić, pripadnik MUP-a RS PU Zvornik, te da je isti tražio od njega informaciju u vezi vebralnog sukoba i prijetnji koje je Fejzić uputio Suljagiću, tražeći od njega ko je sve dao davao iskaz i kome. Suljagić je prijavio da su uposlenici MC Srebrenica uznemireni jer smatraju da je riječ o zastrašivanju pripadnika MUP-a RS s obzirom da je Cibralić u bliskim odnosima sa Fejzićem, te smatraju da je ovakav poziv i došao po Fejzićevom nalogu, navodi se u zabilješci.

O cijelom slučaju oglasio se i Emir Suljagić koji je naveo kako očekuje da se Fejzić ukloni sa pozicije u Memorijalnom centru Potočari.