<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Studentica turizma poziva mlade na selo, osnovala je i pokret

Šta kažete?

06. februar 2024, 2:33

U okviru turističkih studija, jedna perspektivna djevojka stvara most između urbanog i ruralnog života.

Selma Demirović, studentica turizma u Mostaru, ne samo da sanja o revitalizaciji sela, nego je i osnovala pokret koji ima cilj da podstakne mlade na povratak na selo.

Ona vjeruje u snagu samoodrživog razvoja, a njen poziv mladima ima jasnu poruku – selo nije samo dio prošlosti, nego i ključna karika u izgradnji održive budućnosti.

Selma naglašava kako se ruralna područja suočavaju s izazovima depopulacije te gubitka tradicije i kulture.

“Mladi bi trebali razmotriti povratak na selo kako bi podržali očuvanje naše baštine i stvorili održivo okruženje”, navodi ova vedra studentica.

Eko proizvodnja kao temelj održivosti

Selma ističe važnost eko proizvodnje kao pokretača održivosti u ruralnim područjima. Kroz sopstveni angažman na svojim voćnjacima, Selma želi pokazati mladima da se u seoskom životu kriju ne samo izazovi, nego i prilike za lični i zajednički napredak.

“Ekološka proizvodnja nije samo ekonomski isplativa, nego pridonosi i zaštiti okoliša, te zdravijem načinu življenja”, navodi.

Razvoj seoskog turizma kao mosta između prošlosti i budućnosti Selma se također zalaže za razvoj seoskog turizma kao sredstva oživljavanja zajednica.

“Sela često kriju nevjerovatne priče, tradicije i prirodne ljepote koje trebamo dijeliti s posjetiteljima”, ističe Selma.

Njena inicijativa obuhvata podsticanje razvoja seoskog turizma kao sredstva za povezivanje prošlih vrijednosti sa savremenim načinom života. Kroz autentična iskustva seoskog turizma, turisti imaju priliku učiti o tradicijama, uživati u lokalnoj kuhinji i doprinositi ekonomiji sela.

Poziv na akciju: Mladi, vratimo se na selo

Selma ne samo da sanja o boljoj budućnosti, nego hrabro poziva mlade da se pridruže njenom pokretu. Njen poziv na akciju odjekuje kao zov zvona koji poziva na povratak na selo, održivi razvoj i podršku seoskom turizmu. Ona vidi mlade ne samo kao buduće stanovnike sela, nego kao kreatore pozitivnih promjena koje će oblikovati zajednicu. Selma je primjer da snovi i strast mogu postati pokretači stvarnih promjena. Njeno zalaganje za promociju eko proizvodnje, očuvanje ruralnih vrijednosti, samoodrživ razvoj i razvoj seoskog turizma postavljaju temelje za inspiraciju i akciju. Prema njenim riječima, mladi su ključni igrači u izgradnji mostova između prošlosti i budućnosti, a Selma je spremna da predvodi tu putanju.

U nastavku pogledajte Selmin kreativni video koji dočarava sve ljepote sela, i putem kojeg Selma pozive sve mlade ljude da, prvo razmisle, a potom se i vrate na selo.