<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Štrajk u DZ Konjic, sindikat o finansijskoj dubiozi: Kriminal bez presedana u bijelim mantilima

Već drugu sedmicu radnici Doma zdravlja u Konjicu su u generalnom štrajku. Traže da im se isplate dvije zaostale plate sa doprinosima te da se obezbijedi stabilno finansiranje ustanove u kojoj rade. Odgovorne optužuju za kriminal, a menadžment bolnice tvrdi da su im ruke vezane.

23. novembar 2022, 4:46

Foto: Arhiva

Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic u razgovoru za BUKU tvrdi da se prava radnika Doma zdravlja u Konjicu kontinuirano krše. Osim osnovne brige o pacijentima, godinama razmišljaju kada će dobiti platu.

„Razlozi za štrajk su kontinuirana kršenja radničkih prava u vidu izostanka dva bruto lična dohotka i štrajk je isprovociran najavom iz oktobra ove godine da nećemo primiti platu niti bilo koju drugu naknadu do kraja godine. Našim aktivnostima smo ranije uspjeli prisiliti da nam isplate jednu od tri zaostale plate“, rekao je Kerić za BUKU.

Prije dva dana su poslodavcu poslali ultimativni dopis u kojem traže hitni sastanak osnivača ustanove, Upravnog odbora, Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, menadžemnta Doma zdravlja i Vlade HNK.

No, predstavnica menadžmenta za BUKU kaže kako ne smatra da je to opravdan uslov.

„Moj stav je da se održavanje sastanka sa predstavnicima svih nivoa vlasti ne može smatrati povredom prava radnika“, rekla je u telefonskom razgovoru za BUKU Ajiša Jarebica Kereš iz pravne službe DZ, a po ovlaštenju direktorice koja je na bolovanju.

Iz sindikata traže i garanciju da se finansijska kriza neće ponavljati.

„Pored ovih aktivnosti ja sam 10.10. podnio privatnu krivičnu prijavu protiv bivših i sadašnjih rukovodilaca već dvije zdravstvene ustanove. Mi smo do 2016. funkcionisali kao jedna ustanova, nakon čega se razdvojila na Dom zdravlja i Opću bolnicu. Prijava ima za cilj da se stane u kraj višegodišnjem kriminalu u zdravstvenom sistemu Konjica koji je do te mjere narušio finansijsko poslovanje u obje zdravstvene ustanove, vjerovatno će i kod njih doći do problema“, govori Kerić.

Rok od 48 sati koliko su dali poslodavcu da dostavi dokaz da su žurno informisali sve navedene instance ističe danas. U suprotnom radnici ove zdravstvene ustanove izlaze na ulice.

„Protestna šetnja kao i sve naše strajkačke aktivnosti neće biti okrenuta protiv naroda nego ćemo naći načina da to bude jasno okrenuto prema ljudima koje smatramo za grobare konjičkog zdravstva“, poručuje Kerić te dodaje da je za aktuelno stanje odgovoran  „kriminal bez presedana obučen u bijele mantile.“

Radnici, dodaje, problem vide samo u upravi jer su istraživanja sindikata pokazala da su sve instance ispunjavale obaveze prema ustanovi. Zašto je stanje ovakvo odgovor mogu dati samo, smatraju, istražne institucije.

Oni će morati znatno da uđu u prošlost kad smo djelovali kao jedna institucija i kad su nastali ogromni dugovi jer našim uposlenicima već 14 godina nisu uplaćeni doprinosi na plaće, a znate da je preduslov da bi se uopšte uplatio lični dohotak radniku prvo se moraju uplatiti svi nameti na plaću“, govori Kerić.

Iz Doma zdravlja kažu da zaostale plate nisu iz ove godine.

„U ovoj godini smo dobili 11 neto plata, kašnjenja su nastala ranije, jedna plata kasni 20 godina, jedna kasni 12 godina“, rekla je za BUKU Jarebica Kereš.  

Džemal Hajduk, specijalista porodične medicine i šef Službe hitne pomoći u ambulanti porodične medicine kaže da su višegodišnji problemi do sada eskalirali samo onda kada računi Doma zdravlja budu blokirani od dobavljača, Poreske uprave… zbog dugova koji s kamatama iznose 23 miliona KM.

„Ovo je prvi put da nismo blokirani ni od porezne ni od dobavljača, jednostavno nemamo para. Najava da nećemo imati plate do kraja godine, a već nam dvije plate kasne nas je natjerala da 14.11. krenemo u štrajk. To je bio naš glavni okidač“, poručio je Hajduk.

Poruke menadžementa da dobijaju male tranše od Zavoda, osnivača i drugih institucija ih ne zanimaju.

Pacijenti imaju osnovnu skrb

Dok drugu sedmicu traje generalni štrajk prema Sporazumu o minimumu poslova uposlenici Doma zdravlja pružaju usluge za sva hitna stanja 24h dnevno, sva druga stanja koja podrazumijevaju pogoršanja osnovne hronične bolesti, prioritet su i onkološki pacijenti, trudnice, akutna psihotična stanja.

„Dok su takozvani hladni slučajevi: redovna kontrola, preventivni pregledi na stand by-u, ne izdaju se doznake, potvrde“, pojašnjava Hajduk.

Menadžment bolnice: rješenje zavisi od budžeta svih nivoa vlasti

I dok radnici uperuju prst u menadžemt bolnice, predstavnica menadžementa za BUKU kaže da su moguća rješenja izvan kontrole poslodavca, te da se ne mogu miješati u rad sindikata te ističe da poslodavac ničim nije onemogućio pravo radnika na štrajk, a što je pokazala i provedena procedura da bi štrajk bio zakonit. 

Moguća rješenja za ovu situaciju su izvan kontrole samog poslodavca i zavisit će od budžeta odnosno finansijskih planova svih nivoa vlasti za 2023. godinu, kao i rebalansa za ovu godinu. Tek kad se navedeni akti usvoje moći ćemo uraditi procjene rješavanja pitanja isplata plata i generalno finansiranja poslovanja ustanove u  narednoj godini. Činjenica je da kašnjenje plate od dva mjeseca nije problem samo u tekućoj godini već traje više od decenije, neuplata doprinosa punih 13 godina, te je teško procijeniti da li će zahtjev sindikata moći biti ispunjen jer je van kontrole samog poslodavca. Prioritet u tekućoj godini je bila uplata doprinosa i poštivanje potpisanog Sporazuma sa Poreznom upravom kao i uplata zarađenih i zasluženih plata zaposlenicima redoslijedom koji je praćen unazad godinama. Od sredstava koja su planirana i koja pristignu u decembru, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti (tužbe zaposlenika i sudska izvršenja) bit će uplaćeni doprinosi i dio plata odnosno obustave iz plata radnika  - administrativne zabrane, krediti i ostalo). Sredstva za isplatu kompletnih plata sa doprinosima nisu obezbijeđena“, rekla je za BUKU Jarebica Kereš.

 Uz pregled prihoda i rashoda koji su nam poslali putem e:mail-a dodaju da je tokom 2022. godine uplaćeno 11 neto plata, u novembru plata za avgust 2022. godine te topli obrok za jul i avgust.

„Ustanova očekuje da će u decembru biti osigurana sredstva za isplatu i neto plate za mjesec septembar 2022. godine.“

Doktori: radimo u sirotištu

Zaostale plate, neplaćeni doprinosi nisu jedini problem u konjičkom Domu zdravlja. Uposlenici se žale i na loše radne uslove, neadekvatne prostorije, nedostatak kancelarijskog materijala i namještaja.

Radimo u sirotištu. Mi jesmo u zgradi sirotišta zahvaljujući menadžemntu koji je prepustio zgradu DZ bolnici, iz kojeg razloga ne zanima nas u ovom momentu, za to imaju neke druge procedure. Mi smo u zgradi sirotišta i uslovi su apsolutno nikakvi“, govori Hajduk.

U istoj zgradi osim Doma zdravlja smještena je i hitna medicinska pomoć te Služba za higijensko-epidemiološku zaštitu.

„Ako Vam kažem da radim u ordinaciji koja nema prozora, koja je tri sa tri, koja nema ormara, nema nikakvu vodu, a ne da govorimo o toploj vodi, da mi je radni stol od 1976. da je sva druga oprema ono što sam ja donio od svoje kuće, jasno Vam je da su uslovi poražavajući“, kaže Hajduk.

Podsjeća kako je prošle godine samo nekoliko dana dijelilo sve doktore od odluke da daju kolektivni otkaz.

„Ako ovo potraje svi se vidimo na birou“, zaključuje Hajduk.

 Dok zdravstveni sistem u Konjicu prolazi jednu od najvećih kriza, vlast ne nude rješenja. Nije hitno, dok dođe na red. Prioritet su koalicije i formiranje vlast. Kao da nas liječe ministri, delegati i narodni poslanici, a ne doktori.