Banjaluka

Stanivuković o zahtjevu za povećanjem cijene grijanja

Od strane preduzeća „Eko toplane“ ka Gradu Banjoj Luci je stigao zahtjev za povećanjem cijena grijanja, potvrđeno nam je u Gradskoj upravi.

07. juni 2022, 11:30

“Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je neminovno da zbog povećanja cijena na cjelokupnom tržištu i grijanje mora da poskupi, ali će Grad to obavezu da preuzme na sebe, a sve kako građani ne bi osjetili teret poskupljenja ni ovaj put. Za ove namjene, Grad bi morao da izdvoji oko 2 miliona KM, a ta sredstva Grad može da obezbijedi iz rebalansa budžeta Preduzeće „Eko toplane“ se zbog svih poskupljenja na tržištu suočavaju sa velikim problemima. Gradoačelnik je rekao kako će oni da predlože da i ovaj teret poskupljenja Grad preuzme na sebe, ali da gradskoj administraciji za to treba podrška skupštinske većine”, ističu iz Gradske uprave za BUKU.

Podsjetimo, iz Eko Toplane Banjaluka nam je ranije rečeno da se suočavaju se sa najvećim izazovima od svog osnivanja i problemima koji veoma utiču na dalje poslovanje i likvidnost ovog privrednog društva, što svakako dovodi u pitanje i predstojeću sezonu grijanja.

Dva su ključna problema, ističu – nabavka energenta i cijene grijanja.

“Za predstojeću sezonu od našeg strateškog partnera Šuma Srpske dobili smo nepovoljnije uslove u odnosu na prošlu godinu.  Osim povećanja cijena, suočavamo se i sa neisporukom ugovorenih količina od strane šumskih gazdinstava, iako se dogovorene količine, prema ugovorima, avansno plaćaju.  U ovom trenutku, suočeni smo sa trendom isporuke koji ne garantuje da će biti obezbijeđene ugovorene količine za predstojeću sezonu grijanja. Za period od januara 2022. do juna tekuće godine, od ugovorenih količina isporučeno je svega cca 42% od ukupno dogovorene količine, a pojedina šumska gazdinstva uopšte ne isporučuju drvni sortiment, bez obzira na ugovore“, ističe za Buku Vanja Štrbac, portparol "Eko toplana"

Kao drugi problem sa kojima se suočavaju, a koji podjednako dovodi u pitanje narednu sezonu grijanja, je, za sada negativan odgovor Grada Banjaluka na inicijativu za povećanje cijena grijanja.

“Neophodno je imati u vidu da se, bez povećanja cijena grijanja ili dodjele subvencija od strane nadležnih, dovodi u pitanje grijanje Banjalučana u sezoni 2022/2023. Naime, sa prihodima na osnovu postojeće cijene grijanja, Eko toplane ne mogu obezbijediti potrebne količine energenta za cijelu sezonu, tako da su iz tog razloga neophodni ili povećanje cijena grijanja ili subvencije”, zaključila je Štrbac.