<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta su izjavili lideri nakon propalog dogovora: Ostali smo zakovani...

27. februar 2024, 8:46

Prvi se nakon propalog sastanka obratio lider HDZ-a Dragan Čović. On je potvrdio da nema dogovora oko  tri ključna EU zakona. 

- Pokušali smo raspraviti zaključke sa prošlog sastanka, razgovarali smo o tri sporna zakona. Izborni zakon, Zakon o Sudu BiH i Zakon o sukobu interesa. Nismo se mogli dogovoriti. Pokušat ćemo se usaglasiti oko toga u narednih nekoliko dana - rekao je Čović. 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić obratio se medijima nakon sastanka lidera stranaka državne koalicije u prostorijama HDZ-a.

Kako je rekao Nikšić, ostali su u istoj poziciji kada je riječ o tri EU zakona. 

- Nakon izlaganja predsjednika Čovića, ne vidim da se ima i šta posebno dodati. I kada smo se dogovarali da izađemo pred vas ovdje, niko od nas trojice nije bio presretan, jer smo prije imali dosta bolje vijesti.

Danas smo ostali na ovim pozicijama na kojima jesmo, ali smo opet ostali otvoreni da ćemo pokušati sve što možemo da uradimo bilo koji zakon. Čini se da je ovaj zakon o sprečavanju interesa najbliži da ga okončamo i završimo tu priču.

Ostali smo zakovani kada je riječ o sudovima i Izbornom zakonu. Ostajemo opredijeljeni da probamo raditi i tražiti kompromise - istakao je Nikšić.

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka u Mostaru poručio je da "ako ovaj nelegalni (visoki predstavnik Christian Schmidt, op.a.) pokuša da nametne bilo šta RS istupa iz procesa na način da će donijeti svoj zakon o izborima i provesti izbore na svoj način, piše Faktor.

- I ranije smo rekli da on ne postupa i ne nameće i vjerujem da smo istog opredjeljenja svi zajedno - kazao je Dodik.

Dodik je kazao i da "ono što je zajedničko je da tražimo od Evropskog vijeća tačan datum za otvaranje pregovora BiH za članstvo u EU".

- Bez tog datuma će značiti da ćemo se osjećati prevarenim. To smo dogovorili. Mi tražimo tačan datum i mislim da smo uradili dosta toga, riješen je Frontex i ovo oko sprečavanja pranja novca. Vjerujem da u sljedećih sedam do deset dana možemo riješiti još neka pitanja - zakon o sudu, sprečavanju sukoba interesa i izborni zakon - kazao je, te dodao da bi odmah poslije toga, nakon marta, trebali dogovoriti i način izbora sudija Ustavnog suda BiH.

Govoreći o zakonu o sudu, ponovio je da Apelaciono vijeće treba biti u Banjoj Luci te da "nema razloga da se to zaustavi".

- Mi smo stava da Sud BiH može postupati samo po zakonima koje donese PSBiH, samo tako se može zavesti više reda u BiH - rekao je Dodik.

Dodik je kazao i da "RS podržava da se riješi način izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na način da prođe trijažu i da se dobije fer odnos".

Što se tiče tehničkih izmjena izbornog zakona, Dodik je kazao da "mnogi ne razumiju o čemu se radi niti kad je riječ o integritetu izbornog procesa".

Dodao je da će radne grupe nastaviti raditi i sve čim se nešto dogovore upućivati prema Vijeću ministara BiH odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Djeluje mi da ćemo završiti zakon o sprečavanju sukoba interesa. Bilo bi dobro kada bi to uspjeli završiti kao i ovo o državnoj upravi u kojoj se regulišu uposlenici. Budžet više niko ne spori i to možemo brzo uraditi - zaključio je Dodik.