ZAŠTO NAM JE OVO TREBALO

Šta nam donosi Zakon o lijekovima RS? „Ništa, to je samo pokušaj prikrivanja zločina prema vlastitom narodu“

Juče je službeno stupio na snagu Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

29. juni 2022, 2:35

Ovaj zakon predviđa formiranje Agencije za lijekove RS koja bi trebala djelovati paralelno s Agencijom za lijekove Bosne i Hercegovine.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite ranije je rečeno Srni da će Vlada Republike Srpske postupati u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske i poštovati propisane obaveze, s obzirom na to da je taj zakon usvojila Narodna skupština i prošao je sve predviđene procedure.

"Zakonom je predviđeno uspostavljanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisano je da Vlada Srpske u određenom roku imenuje direktora i druga tijela agencije, što će biti poštovano", navode u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva su podsjetili da je proces osnivanja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH trajao godinu dana od trenutka stupanja na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, iako se osnivanje te agencije oslanjalo na do tada postojeću Agenciju za lijekove Republike Srpske i na njen rad.

"Kako je i ranije rečeno iz Vlade, donošenje Zakona o uspostavljanju Agencije za lijekove Republike Srpske motivisano je prvenstveno brigom za adekvatnu zaštitu zdravlja stanovništva u izazovnoj situaciji i vremenu pandemije virusa korona", navode u resornom ministarstvu.

A šta će se desiti nakon što je ovaj zakon stupio na snagu. Mnogi smatraju ništa. Takvog je mišljenja i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak koji za BUKU kaže da je sve ovo samo pokušaj prikrivanja zločina koji je počinila vlastu RS prema pacijentima.

„Svakome je jasno da je to pokušaj prikrivanja zločina gdje SNSD truje narod po bolnicama preko svojih dirketora. Dok pričamo oni su nastavili da truju ljude u bolnicama u Bijeljini, Trebinju i Doboju. Za Đajića ne mogu da garantujem zato što ono što on radi je skriveno od očiju javnosti. Ovi idioti iz Bijeljine, Doboja i Trebinja sve rade javno i i dalje snabdijevaju se iz Gilje gasa i koriste industrijski kiseonik i dan danas“, tvrdi Zolak.

Kako navodi sve to je danas moguće jer „su 43 nesretnika izglasala adhok zakon u Narodnoj skupštini, koji su onda kukavički produžavali koliko su mogli.

„Oni su to radili tako i odgađali sve dok ih nisu novinari skolili pa je Cvijanovićka morala da potpiše rok od 6 mjeseci koji im je sad istekao. Sve to što oni sad rade je samo zataškavanje zločina.  Sve dokaze imaju nadležna tužilaštva“, rekao je Zolak.   

On navodi da je vlast donijeli entitetski Zakon o lijekovima i zaključak po kojem kriminalci na čelu SNSD-ovih bolnica nastavljaju da truju narod.

„A taj zaključak glasi da je u redu da trujemo narod industrijskim kiseonikom“, kaže Zolak i ponavlja da ovo stupanje Zakona na snagu ne znači ništa jer je sve to prevara radi zataškavanja zločina.

„I dalje će sve nastaviti da radi Agencija za lijekove BiH. Oni nikad nisu ni imali namjeru da to prenesu na nivo RS. Oni su pokušali kukavički da pređu preko toga tako što su odlagali da to objave u Službenom glasniku, ali je onda pod pritiskom objavljen. Kriminalci su se toliko zapetljali u svojim lažima i oni samo sad pokušavaju da oblate državnu Agenciju i mene stavljajući na moju adresusve ono što su oni radili i na kraju su zakucali pričom o osnivanju entitetske agencije. Pa gdje vam je,“ pita Zolak.

Sa druge strane, predstavnici vlasti danas govore da su sve uradili u skladu sa ustavom i da je ovo reakcija na poteze političkog Sarajeva i Agencije za lijekove BiH.

„To je bio atak koji se može mjeriti sa terorizmom na zdravlje građana RS. Agencija BiH što je uradila u datom momentu bilo je usmjereno na zdravlje naših pacijenata. Zabrana upotrebe kiseonika za koji smo dokazali da je bio apsolutno ispravan i o kojem danas niko ne govori, niti piše, niti ga to zanima, ali morate znati da u tom momentu je bilo 300 pacijenata koji su bili životno ugroženi. Bili su u pitanju sati. Mi to nismo mogli dozvoliti. Tražili smo produženje od 3 mjeseca da bismo usaglasili te kako kažu nepravilnosti. Nisu nam to dozvolili, a onda su uradili sve što smo tražili. I onda kažu, premijeru, to je ljudska greška. Ne. To nije ljudska greška. To je bilo političko obračuavanje neistomišljenika u smislu treba proglasiti nekoga nesposobnim zato što nismo u mogućnosti da obezbjedimo kiseonik i ljudi izgube život. Zato smo osnovali svoju agenciju i mi ćemo ići u realizaciju svojih akata, da li se to svidjelo nekome ili ne“, rekao je predsjednik Vlade RS Radovan Višković komentarišući stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

Slično razmišlja i predsjednica RS Željka Cvijanović. Ona kaže da Agencija za lijekove nije predviđena niti propisana ustavom BiH, već je to entitetska nadležnost i da je ovo je bila iznuđena aktivnost institucija Republike Srpske u vrijeme kad se neko preko Agencije za lijekove BiH obračunavao sa pacijentima i zdravstvenim radnicima da bi pokazao kako neka politika valja ili ne valja.

„Ako to i radimo u redovno vrijeme, onda nedopustivo da se to radi u uslovima koji su bili nenormalni. Praviti priču oko kiseonika na taj način, stvarati paniku, dovesti do očaja zdravstvene radnike... To je nedopustivo. Mnogo toga što radimo u RS je iznuđeno i reakcija na akciju koja se radi u političkom Sarajevu. E sad, da bismo mi stvari doveli u red onda treba zauzeti jedan drugačiji kurs i omogućiti ono što nema u BiH odavno, a to je iskren dijalog. I tako ići korak po korak. To podrazumjeva da imate otvorenost svih politika i predstavnika konstitutivnih naroda“, rekla je Cvijanović.

Inače, juče je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske .

Na ovo je reagovao danas ministar zdravlja RS Alen Šeranić koji kaže da mu je zanimljivo da gospodin Džaferović nije potegao pitanje ustavnosti zakona iz 2001. godine kojim je bila predviđena agencija za lijekove RS i koja je radila do 2008. i zakona koji je bio važeći od 2008. do 2021. godine, dok nije donesen posljednji zakon koji je taj stavio van snage.

„Tako da je to vrlo interesantno da ta agencija nije nikom smetala, sad ova smeta. A pored toga, Član 3 Ustava jasno definiše nadležnosti BiH i to ako pogledate tu ne stoji aspekt zdravstvene zaštite i on je dat u nadležnost Republike Srpske. Zakon je prošao sve procedure. Imamo mišljenje sekretarijata zakonodavstbva o ustavnosti samog zakona u skladu sa Ustvom RS, usklađenosti samog zakona i Ustava RS sa Ustavom BiH i to su stvari o kojima se sad polemiše. Hoće li nam ustavni sud govoriti šta da mislimo, posebno nama u RS“, zaključio je Šeranić.