Sead Đulić za Buku: Svi u Mostaru znaju ko ruši spomen-groblje osim policije

“Ovo je direktan produkt politike HDZ-a BiH i onoga što priča i provodi gospodin Dragan Čović”, ističe Đulić

15. juni 2022, 1:22

Slike devastiranog Partizanskog groblja u Mostaru jutros su, po ko zna koji put, zaprepastile javnost, a Sead Đulić, predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) za Buku kaže da je još strašnije što se sve desilo po danu.

Mig iz politike

“Do sada su se krili noću, a sada su to uradili po danu. Sve se desilo jučer. Razbiti 700 kamenih ploča ne može nekoliko ljudi, to je morala biti ozbiljnija grupa. Ako je to tako, onda je nemoguće da to niko nije vidio i da organi bezbjednosti koji bi trebali da brinu o imovini i ljudima ništa baš nisu primijetili. Naše tumačenje iz Udruženja, i moje lično, je da je ovo direktan produkt politike HDZ-a BiH i onoga što priča i provodi gospodin Dragan Čović, a da su to uradila, nama svima u gradu dobro poznata, odlično organizovana neonacistička grupa mladih ljudi koji uvijek u ovakvim i sličnim prigodama prave incidente na mig iz politike, a u suštini pod zaštitom jer ne djeluje policija u gradu”, ističe ogorčeni Đulić.

Dodaje kako je počela kampanja, te da je ovo odgovor na neka dešavanja koja se nisu svidjela HDZ-u BiH.

“Ovo je odgovor na Bruxelles kojim nisu zadovoljni, ovo je odgovor na pritisak donošenja promjena Zakona o unutrašnjim poslovima u našem kantonu i zapravo, ovo je slika svega onoga šta bi bilo i kako bi bilo živjeti u trećem entitetu, ako bi ga Dragan Čović napravio”, naglašava predsjednik SABNOR-a.

Podvlači kako je neofašizam na vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te da se takva politika i provodi.

“Ovdje ulice nose nazive najvećih krvnika u Drugom svjetskom ratu, i to nikome ne smeta. Ukratko, atak na Partizansko spomen-groblje je atak na državu Bosnu i Hercegovinu, a ta politika to provodi. Jedina stvar je pokrenuti mehanizme, ako ih još uvijek ima, da se takve stranke zakonski zabrane jer propagiraju mržnju, propagiraju nasilje, propagiraju kulturu rata i slično”, kaže nam Đulić.

Skrnavljenje i rušenje Partizanskog groblja se dešavalo nekoliko puta, a u Mostaru je čak napadana i kolona antifašista.

Podsjetimo, grupa huligana je 2020. godine bakljama, kamenicama i flašama gađala članove antifašističkih udruženja koji su se okupili tada na Partizanskom groblju u Mostaru. Huligani su prije napada skandirali i oštetili autobuse kojima su doputovali antifašisti.

Sasvim razumno pitanje se postavlja da li je toliko teško policiji otkriti ko čini sve ove gnusne stvari.

Samoorganizovano se braniti

“Čitav Mostar, svi građani znaju ko to radi, a policija kaže da su to maloljetni huligani i da oni ne znaju ko je. Ako tako već govore, onda su saučesnici. Neće da rade svoj posao, jer ova politika o kojoj govorim upravlja policijom. Ovdje su odgovorni od gradonačelnika, ministra unutrašnjih poslova HNK-a, premijera HNK-a, federalnog premijera i federalne ministrice za kulturu. Zakon o nacionalnim spomenicima je njih i njihove organe označio kao odgovorne za brigu, čuvanje i održavanje. Pošto ne djeluju, sada im idu krivične prijave, pa ćemo vidjeti može li pravosuđe išta uraditi. Ako pravosuđe ništa ne uradi, onda ćemo se samoorganizovati i mi braniti. A kad se narod samoorganizuje na ovim prostorima to nikada nije završilo baš dobro”, jasan je Đulić.

Predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović prije nekoliko dana boravio je u Izraelu i najavio ukidanje naziva javnih ulica i trgova koje nose imena po fašistima. 

Mržnja s osmijehom

“Naša je dužnost u Mostaru i drugim mjestima gdje žive Hrvati u Bosni i Hercegovini da ukinemo nazive javnih ulica i trgova koji nose nazive koji opterećuju odnose između hrvatskog i jevrejskog naroda”, rekao je Čović.  

Đulić nije optimističan da će se to desiti.

“Ja Draganu Čoviću ne vjerujem ni kada kaže: “Dobar dan”, da me je pozdravio. To je toliko licemjerstvo u politici, to je toliko laži, toliko sa osmijehom fino upakovane mržnje, da, zapravo, tog čovjeka i sve takve, na svim stranama ih ima, treba skloniti iz politike. Licemjerno je otići u Izrael i to pričati i tamo tražiti pomoć za neofašizam u 21. vijeku”, poručuje naš sagovornik.