<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Satler odlazi iz BiH: Imenovan za novog ambasadora EU u Crnoj Gori

15. april 2024, 5:04

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, generalni sekretar Službe EU za spoljne poslove Stefano Sanino poslao je zemljama članicama spisak ambasadora i specijalnih izaslanika koje je imenovao šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Iz toga se može vidjeti da je značajna promjena napravljena u diplomatskom kadru vezanom za zemlje Zapadnog Balkana.

Očekuje se da će Služba EU za spoljne poslove uskoro objaviti ovu listu.

U okviru rotacije na diplomatskim mjestima EU, Borelj je dosadašnjeg fasilitatora dijaloga između Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka imenovao za ambasadora Evropske unije u Švajcarskoj.

Na ovoj listi nema imena Lajčakovog nasljednika u ulozi specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije.

Za to se očekuje da će Služba za spoljne poslove EU, u saradnji sa zemljama članicama, donijeti odluku kasnije, po mogućnosti tokom ljeta.

Ambasador EU u Sjevernoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis koji je do sada bio ambasador EU u Meksiku.

Među zvaničnicima koji su imali funkcije vezane za Zapadni Balkan je i ona koju je do sada imala Angelina Ajhorst, kao generalni direktor za Evropu u Službi EU za vanjske poslove.

Ranije je bila zamjenik generalnog direktora i njena kancelarija je bila angažovana u dijalogu između Kosova i Srbije, prije nego što je Lajčak imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog.

Angelina Ajhorst sada je imenovana za ambasadoricu EU u Egiptu.

Sa liste onih koje je Borelj imenovao vidi se da su velika većina ili diplomate zemalja članica, ili službenici Službe za vanjske poslove EU.