<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sarajevo: Policajac iskače iz žbunja s radarom i zaustavlja auta (VIDEO)

Reakcije javnosti podijeljene

07. juni 2023, 12:02

Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem sarajevski policajac u naselju Stup zaustavlja vozilo istrčavajući sa zelene površine tramvajskog pojasa na glavnu gradsku saobraćajnicu.

Portal Crna-Hronika je objavio ovaj snimak na kojem policajac u jednoj ruci drži uređaj za mjerenje brzine, dok je gestikulacijom drugom rukom signalizirao zaustavljanje vozila.

Reagovao je i zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Redžo Lemezan.

“Ovo mi više liči na skrivenu kameru, nego na ozbiljan preventivno-represivni rad. Ovakvom kontrolom vozača ugrožava se sigurnost u saobraćaju svih učesnika i sigurno nije dostojanstven policijske uniforme.

Policija mora biti autoritet u svakom smislu te riječi, te biti čuvari sigurnosti”, istakao je Lemezan.

Nakon toga, oglasili su se iz Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo nakon objave videosnimka o postupanju policajca koji su mnogi ocijenili kao neprofesionalnim. Imali su i poruku za NS-ovog kantonalnog zastupnika Redžu Lemezana.

Lemezan je način na koji je policajac u naselju Stup, na glavnoj gradskoj saobraćajnici, zaustavljao vozila ocijenio kao nedostojanstvenim policijske uniforme te da mu je to više ličilo na skrivenu kameru, nego na ozbiljan rad.

U navedenom sindikatu su ovaj stav okvalifikovali kao podrugljivim i kao podsmijehom. Poručili su mu da time, kako su konstatovali, ruši bitno narušen ugled rada policajaca na terenu te da neće ni komentarisati da li je Lemezan dostojan funkcije koju ima.

Kako su saopćili, nisu primijetili da su nadležni preduzeli dodatne radnje na podizanju profesionalnog digniteta, jer su ti policajci, kako su naveli, i dalje goli i bosi, bez osnovnih materijalno-tehničkih sredstava za rad. Osvrnuli su se i na to što je policajac zaustavljao vozila, istrčavajući sa zelene površine tramvajskog pojasa, na kojoj je nisko rastinje.

“Ti policajci, koji ‘istrčavaju iz žbunja’, upravo sa ulica Sarajeva sklanjaju drznike zbog kojih nam građani svakodnevno ginu. I da, ko je narodu/vlasti ugodio. Ne valja kada se ne radi prekomjerno, ne valja kada se radi u punom kapacitetu, sa bitno nedostatnim izvršiocima preventivno-represivnih radnji”, istakli su.

Međutim, u Sindikatu policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo se nisu očitovali o tome da li je policajac propisno postupio. Nije sporno to što je zaustavljao vozilo – naprotiv, već način na koji je to uradio. Imali su i poruku za građane.

“Sramota i neka vam je na čast uvaženi predstavniče političke stranke, a i vama dragi građani koji ste ‘zgroženi’ ovakvim postupkom policajca koji u najmanju ruku rizikuje svoj život, dajući posljednji atom snage da se razračuna sa hohštaplerima za volanom kako bi vama stvorio bolji životni ambijent”, naveli su.

Dali su punu podršku kolegama u, kako su saopćili, profesionalnom radu.