<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

RTRS ove godine nije podržao Teatar fest zbog predstave SARTR-a

Javni servis Republike Srpske saopštio je da je odustao od praćenja Teatar festa koji se trenutno održava u Banjaluci zbog predstave Sarajevskog ratnog teatra koja je u takmičarskom programu festivala.

09. juni 2023, 2:24


"Televizija Republike Srpske kao Јavni medijski servis Republike Srpske podržava i prati rad svih institucija, organizacija i udruženja u Srpskoj. Ne postoji niti jedna inicijativa od opšteg društvenog značaja koju Јavni servis nije medijski podržao", navodi generalna direktorica RTRS Dijana Milanković.

Dodaju da je RTRS dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta Republike Srpske što podrazumijeva da kontinuirano prate sva događanja i aktivnosti Narodnog pozorišta.

"Trajno opredjeljenje RTRS-a je da kroz medijsku podršku doprinosimo promociji umjetnosti i kulture u Republici Srpskoj, a time i Narodnog pozorišta kao nacionalne institucije kulture. Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo jeste činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra, te smo iz tog razloga odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest", istakla je Milanković.

Milanković kaže da je riječ o pozorištu koje je, kako sami navode na svojoj zvaničnoj internet stranici "osnovano u periodu opsade kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji.

"Pozorište je osnovano 1992. godine okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska pozorišta, a koja su zbog agresije na BiH morala obustaviti svoj rad. U avgustu 1992. Sarajevsko ratno pozorište je konstituisano kao vojna jedinica pri regionalnom štabu oružanih snaga BiH. Iako se u pojašnjenju o nastanku Sarajevskog ratnog teatra nigdje ne precizira ko su bili agresori, a ko fašisti 1992. godine, imajući u vidu uobičajni narativ koji dolazi iz Sarajeva prema Republici Srpskoj, Televizija Republike Srpske je ove godine odbila da bude medijski pokrovitelj Teatar festa. RTRS ovim putem odgovara na sve upite koje smo dobili proteklih dana o razlozima zašto nismo medijski podržali ovogodišnji Teatar fest u organizaciji Narodnog pozorišta Republike Srpske", rekla je Milanković.

Zanimljivo je da je RTRS 19. aprila 2023. godine objavio informaciju o selekciji ovogodišnjeg Teatar Festa gdje se navodi cjelokupan program kao i da će jedna od predstava biti SARTR-ov komad.

Isti dan je i Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, objavila na twitteru post o tome da će ova predstava biti igrana na festivalu.

„I tako, dok se naši predstavnici bore u Sarajevu da nam ne otmu imovinu, NPRS na Teatar fest poziva sarajevski ratni teatar, koji nas Srbe smatra agresorima. BRAVO. Hoće li doći u BL sa ratnim zastavama?!“

Večeras je repertoaru Teatar Festa predstava SARTR-a "Moj sin samo malo sporije hoda".

Riječ je o drami Ivora Martinića koja je premijerno je izvedena 2011., a već 2012. godine je Sarajevska publika, u okviru Festivala MESS, imala priliku pogledati predstavu nastalu prema ovom tekstu, u izvođenju hrvatskog pozorišta ZKM. Autor teksta je tom prilikom nagrađen Zlatnim lovorovim vijencem.

„Predstava prati jedan dan u porodici gospođe Mije koja nastoji da organizuje sinu proslavu dvadeset i petog rođendana. Mama će napraviti tortu, tata će kupiti poklon, baka i sestra će pomoći mami, doći će i tetka i tetak, a sin će biti najsretniji na toj proslavi. Poslije će otići sa prijateljima da proslavi dvadeset i peti baš onako kako on želi. Tata će zagrliti mamu i svi će mirno zaspati. U tom snu će mama sanjati da je rođendanski dan prošao tako lako i da njen sin hoda. A mi taj san nećemo gledati. Branko ne hoda i nikad neće prohodati, i to je tako. Prilično jednostavno. I nije problem što on ne hoda, nego emotivno prihvatanje te činjenice. U tim obrisima stana koje vidimo na sceni, dešava se život, onaj kojem i mi najčešće prisustvujemo. Nisu sve porodice sretne. Nisu sve ni nesretne. Sve su i sretne i nesretne. I u tom nastojanju da život pretvore u nešto lijepo sa okolnostima kakve jesu, gledamo likove koje jako brzo zavolimo, upravo zbog toga jer su nam bliski i istiniti.“ – Nejra Babić/ Dramaturginja predstave

Autor teksta: Ivor Martinić

Režija: Ivan Plazibat