<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Radnici Zraka ne žele stečaj, hoće samo da žive od svog rada

Po Zakonu, kada je firma u konsolidaciji, ne može nikako otići u stečaj, niti se bilo koja prinudna naplata može vršiti nad imovinom društva, ističe Kominlija

19. januar 2023, 1:13Radnici sarajevske firme Zrak ne odustaju od ovog preduzeća. Brojni su problemi ove firme kojom većinski upravlja Vlada FBiH, ali radnici nikada nisu gubili nadu da će federalna vlast barem jednom pogoditi sa imenovanjem uprave i imenovati direktora koji će biti sposoban iznaći posao za ovu firmu namjenske industrije.

Krajem prošle godine firma je potpisala ugovor s austrijskom kompanijom vojne opreme, nakon što su Austrijanci u nekoliko navrata testirali proizvode koje su napravili radnici Zraka. Međutim, nedugo nakon potpisivanja ugovora, Zrak je ostao bez uprave, a istekao je mandat i Nadzornom odboru.

Hoćemo samo da nam uprava donese posao

Iako su se našli u nezgodnoj situaciji, jer je vrijeme za izradu proizvoda iz ugovora počelo teći, a firma bez uprave, radnici nisu oklijevali već su samoinicijativno pokrenuli proizvodnju 5. januara ove godine.

“Proizvodnja super ide, bukvalno svih 60 radnika radi, niko nema da sjedi. Rokovi se trenutno poštuju i sve ide po planu. Imat ćemo možda malo problema kada više navali posao jer nam fali radnika, ali trenutno je super”, kaže za Buku predsjednik Sindikata radnika Zraka Emir Kominlija.

Pojašnjava kako se ugovor s austrijskom kompanijom realizuje u dva lota.

“Prvo se radi 50 sprava, pa onda 70. Prvi dio bio trebao otići do 20. februara, a sljedeći do kraja marta ili početka aprila”, govori on.

Posao su pokrenuli u momentu kada im se duguje sedam plata, ali napominje kako im je potpisivanje novog ugovora nakon dugo vremena dalo vjetar u leđa.

“Neki bi rekli ko će krenuti s radom poslije svega toga. Uspjeli smo dobiti jednu platu preko prodaje starog željeza, a jednu smo dobili kao pomoć od načelnika Općine Novi Grad, tako da je to radnicima dalo nekog elana, imali su za doručka. Na kraju januara će opet biti da nam se duguje osam plata, ali mi se nadamo da će ovo sve krenuti nabolje. Imamo neka obećanja iz Vlade FBiH, da ćemo dobiti plate preko neke druge firme namjenske industrije, a kada mi naplatimo novac od ugovora, onda će ta firma dobiti svoje nazad. Da li će se to ispoštovati, vidjet ćemo”, priča nam Kominlija. 

U međuvremenu, 12. januara je federalna Vlada dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru Zraka za imenovanje v.d. direktora Edina Čane.

“Jučer je bila Skupština društva i verifikovan je novi Nadzorni odbor koji je predložila Vlada. Sada Nadzorni odbor treba da imenuje novu upravu. Od novog direktora očekujemo da konačno nova uprava počne donositi posao u ovu fabriku. Bez toga ne može nijedna fabrika funkcionisati. Mi ne želimo da tražimo i molimo za plate, već hoćemo samo da nam uprava donese posao i mi ćemo plate zaraditi. Uprava možda treba malo da se potrudi da nadomjesti nedostatak radnika, da dođu novi radnici u firmu i da, prije svega, počne redovno plata da ide”, riječi su predstavnika radnika Zraka.

Kada je riječ o statusu preduzeća, ni radnici sami ne znaju u kojem je statusu sada.

“To smo pokušali da saznamo, ali već nekoliko dana ne možemo da dobijemo informacije. Do 17. januara je trebao predstečajni upravnik kojeg je Sud poslao, da pošalje svoje mišljenje Sudu, da li je firma za predstečaj ili za stečaj ili da se to zaustavi. Mi ne znamo šta je poslao. Šta god da odluči, da li stečaj ili predstečaj, mi ćemo uložiti žalbu. To je sigurno, i kao sindikat i naša nova uprava društva, jer mi smo trenutno u konsolidaciji. Po Zakonu, kada je firma u konsolidaciji, ne može nikako otići u stečaj, niti se bilo koja prinudna naplata može vršiti nad imovinom društva, a stečaj sam od sebe je prinudna naplata. Kad ne možete da isplatite, natjeraju vas da prodate nešto da biste isplatili. Zakon o konsolidaciji, član 9. apsolutno ne dopušta to. E, ne znamo mi na koji način su oni ovo mislili, možda su našli neku rupu u zakonu, ali mi smo stava da ne postoji način da se to legalno uradi”, naglašava Kominlija, konstatirajući da postoje i drugi zakoni u FBiH koji ne dozvoljavaju da firma ide u stečaj.

Na nerad uprava i Vlade, odgovorili smo radom

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Nermin Džindić u javnosti je ranije govorio kako su radnici Zraka pokrenuli stečaj i niko drugi, te da se zbog tužbi radnika firma nalazi u predstečajnom postupku.

“Mi uvijek kažemo da je Vlada to mogla zaustaviti. Dobili su fino upit od Suda da li su za stečaj ove firme, jer su znali da se stečaj pokreće po osnovu nenaplaćenih plata. Vlada je mogla u roku od mjesec dana da odgovori da nisu za stečaj i apsolutno firma ne bi mogla ići u stečaj i iznalazila bi se neka druga rješenja da se naplate tužbe. Naravno da radnici nisu krivi, radnici čekaju 15 godina. Na sve moguće načine su pokušavali da dogovore i s Vladom i prethodnim upravama, da krene neki vid otplaćivanja, da li u ratama ili neki drugi način. Čak su se odrekli i kamata, tako da je bilo dosta načina da se to riješi bez stečaja. Oni su se oglušili na sve moguće zahtjeve radnika, i onda više nisu imali drugog izlaza nego da na taj način pokušaju naplatiti svoja potraživanja, tako da je apsolutni krivac Vlada FBiH i resorno ministarstvo”, ističe Kominlija.

Dodaje kako je Vlada godinama imenovala uprave Zraka  koje nisu znale upravljati firmom.

“I na kraju, po njihovom, nije kriva ni Vlada, ni uprave, nego radnici. To je nevjerovatno. Širila se priča da radnici Zraka neće da rade, a mi smo, evo, pokazali po ko zna koji put, nakon osam neisplaćenih plata, nakon svih problema, da smo u stanju sami od sebe pokrenuti proizvodnju. Mi uvijek kažemo: na nerad uprava i Vlade, mi ćemo se suprotstaviti radom, da dokažemo da hoćemo da radimo”, zaključuje naš sagovornik.