<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prve reakcije iz RS na nove američke sankcije

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD uvela je sankcije za još nekoliko privrednika i kompanija iz Republike Srpske.

18. juni 2024, 7:44

Na OFAC-ovu crnu listu dospjele su kompanije Infiniti Internešnl Grup, Infiniti media, K-2 audio usluge Banjaluka, Kaldera Kompani, Prointer, Sirius 2010 i Una televizija.

Bilježimo prve reakcije iz Republike Srpske

Infiniti internešnel grup i njene članice najoštrije osuđuju odluku Kancelarije za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD da uvedu sankcije za pojedince i kompanije koje rade i posluju u okviru njihove grupacije.

pitanju je nastavak pokušaja političke manipulacije kojima smo izloženi već nekoliko godina u samoj BiH kako bi se narušio naš poslovni ugled i pokušalo ugroziti uspješno poslovanje na tržištima nekoliko zemalja - naglašava se u saopštenju za Srnu povodom uvođenja sankcija za sedam subjekata, te vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića.

Iz Infiniti internešnel grupe konstatuju da današnji potez američke administracije samo potvrđuje da je jedini cilj da se ospori vrijednost, kredibilitet, uspješni projekti i kvalitet našeg rada s ciljem da se poljulja povjerenje koje su godinama stvarali i opravdali kod svojih poslovnih partnera.

- Sankcije ovakvog formata su, prije svega, pokušaj udara na više od 800 visokoobrazovanih radnika koji svakodnevno stvaraju novu vrijednost i doprinose boljem privrednom ambijentu u cijeloj BiH - ističe se u saopštenju.

Takođe, dodaju, jasno je da se ovim pokušava otvoriti prostor konkurenciji iz energetskog i aj-ti sektora da ostvare jači uticaj na tržištu.

- Zbog toga ćemo biti prinuđeni da preduzmemo sve pravne korake kako bismo zaštitili svoje poslovanje i ugled koji nesumnjivo imamo u našoj poslovnoj zajednici - poručili su iz Infiniti internešnel grupe.

Današnji, novi paket američkih sankcija još je jedna potvrda onoga na šta ukazujemo već duže vrijeme, a to je urušavanje i konačno ukidanje Republike Srpske, od strane pojedinih sila predvođenih Amerikom, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Poražavajuće je da neko preko otežavanja privredne ativnosti određenim preduzećima i gušenjem medijskih sloboda pokušava ostvariti svoje političke interese - istakao je Višković, reagujući na uvođenje američkih sankcije za sedam subjekata, te vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića.

Istakao je da ovo nije ništa drugo već još jedan od pritisaka na rukovodstvo Republike Srpske, koje ima za cilj da posredstvom ekonomskog pritiska i direktnog udara na privrednike uspori ekonomsku aktivnost, kao i da oslabi politički stav rukovodstva Srpske.

- Ni jedno, ni drugo se neće desiti, pokazali smo da se znamo sa takvim stvarima nosti, kao i da velika većina svijeta ne misli kao oni koji nam uvode sankcije - rekao je Viškovič.

Naglasio je da ovo nije nikakav odraz moći već istorijski primjer nepravde koji je usmjeren prema Republici Srpskoj i slobodnoj politici, čiji se izvor odlučivanja ne nalazi u pojedinim ambasadama u Sarajevu već u narodu.