<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protesti u Bihaću zbog smrti porodilje i njene bebe: "Azra, mi se borimo" (FOTO)

PROTEST

Neformalna grupa građana iz Bosanskog Petrovca danas je na glavnom trgu u Bihaću organizovala proteste s zbog smrti porodilje Azre Bećirspahić (25) i njene bebe tokom porođaja u Kantonalnoj bolnici "Irfan Ljubijankić" u Bihaću.

26. mart 2022, 1:41

 

Unsko-Sanski Kanton, a i cijelu BiH potresla je vijest da su Azra Bećirspahić (25 godina) i njena tek rođena beba Merjem izgubile život u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću, 17. marta ove godine.

"Mi, Azrine prijateljice, rodice, sugrađani, ali i svi slobodnomisleći građani BiH, okupljeni oko neformalne grupe 'Azra mi se borimo' , smo odlučili da prekinemo šutnju i progovorimo u ime svih žena, porodilja i majki koje su doživjele neki vid nasilja u porodilištima. Ovim protestom želimo da ukažemo na nasilje koje žene doživljavaju tokom trudnoće, pri samom porodu, ali i nakon poroda. Veliki je broj žena koje su sa nama podijelile svoja iskustva iz porodilišta širom BiH, a mnoge od njih su doživljavale različite vrste diskriminacije i nasilja u medicinskim ustanovama, od strane zdravstvenog osoblja, te je porođaj za njih bio traumatično iskustvo", rekli su organizatori protesta.

 

Hadija Karabašić Mustafić, iz Bihaća koja je odrasla u Bosanskom Petrovcu rekla je da je stanje u porodilištu u Bihaću veoma loše.

"Već dugo vremena jako puno stvari ne funkcioniše kako treba, od lošeg tretmana medicinskog osoblja u prvom redu doktora, pa čak i pomoćnog osoblja. Sjećam se događa sa mog porođaja da sam povratila od jakih bolova, a i porodilja pored mene. Čistacica je ušla sva ljuta što smo povratile po podu, jer mora to sad čistiti. Tretman porodilja na porodu, ali i poslije njega je totalno dehumanizirajući. Na trudnice se viče, koriste se metode koje su zabranjene od Svjetske zdravstvene organizacije, kao što su nalijeganje na stomak i sveprisutna epiziotomija", rekla je za BUKU Hadija Karabašić Mustafić.

 

Ona smatra da je ovaj protest veoma važan, jer su žene predugo šutile.

"Ja sam na prvu vijest o Azrinoj smrti napisala na svim Facebook profilu: 'Azra, oprosti mi', baš zbog toga što nismo reagovali, pričali na vrijeme, da jesmo možda se ovo Azri i njenoj bebi ne bi desilo. Sada hoćemo da pričamo i da dijelimo sve šta su porodilje proživjele u porodilištima, ne samo u Bihaću, nego i u cijeloj BiH", istakla je naša sagovornica.

Hadija kaže da su građani u Bihaću su šokirani ovim tragiičnim događajem, pitaju se kako se ovako nešto moglo desiti u 21. vijeku da na porođaju preminu i majka i beba.

 

"Tuga u Bosanskom Petrovcu i cijelom Kantonu se može fizički osjetiti koliko je velika. Nema više jedne divne žene i njene bebe, a trebali su biti radost svojoj porodici, gradu, kantonu, državi", ističe Hadija.

Ona smatra da je reakcija bolnice došla kasno.

"Direktor bolnice je reagovao tek nekoliko dana kasnije. Izjavio je da su 4 odjela stručnog osoblja dali sve od sebe da pomognu bebi i majci. Uz svo dužno poštovanje direktore, koliko su zaista stručni ako su obje preminule?  Mi od njih zahtijevamo pravdu i istinu, kakva god ona bila, ako je neko kriv za ovo što se desilo neka neko za to odgovara, a ne da se stvari zataškavaju", ističe Hadija.

 

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću, Hajrudin Havić rekao je kako su liječnici učinili sve kako bi sačuvali živote majke i bebe.

"Nažalost, i pored naših napora dogodio se smrtni ishod. U pružanje zdravstvene pomoći bilo je uključeno osoblje sa četiri odjela, svi su dali maksimalan napor i učinili sve što je bilo u njihovoj moći, ali nažalost bezuspješno", istakao je Havić.  On je istakao kako ovaj slučaj neće dodatno komentarisati, već da će istragu o svemu prepustiti nadležnim organima, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu USK, koje je već najavilo da će pokrenuti istragu o svemu.