<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prijedlog Federalne televizije za hitno rješavanje RTV takse

Vjerujemo da će na sutrašnjem sastanku u Elektroprivredi BiH ovaj Sporazum biti potpisan

27. februar 2024, 8:36

Saopštenje Radio-televizije Federacije BiH:

Poslovodni odbor Radio-televizije Fedaracije BiH obavještava javnost da je dostavio menadžmentu BHRT-a, kao i svim relevatnim institucijama, tekst Sporazuma o zakonski utemeljenoj naplati RTV takse, uz istovremeno osiguravanje dodatnih prihoda za BHRT.

Pomenuti Sporazum bi omogućio redovnu programsku produkciju i isplatu plaća za obje radiotelevizijske kuće sa sjedištem u Sarajevu do donošenja cjelovitog rješenja naplate RTV takse na području cijele države BiH.

Vjerujemo da će na sutrašnjem sastanku u Elektroprivredi BiH ovaj Sporazum biti potpisan, jer se njime ispunjava maksima koju nerijetko ponavaljaju najviši zvaničnici u našoj zemlji, a to je „da treba pomoći BHRT-u, a ne ugroziti rad RTV Federacije BiH“.

Sporazum obezbjeđuje BHRT-u da uprihoduje dodatnih gotovo 2,5 miliona KM na godišnjoj razini, a upravo taj iznos RTV Federacije, uz već izrađeni plan racionalizacije vlastitog poslovanja, može podnijeti u idućih godinu dana ne ugrozivši vlastitu programsku produkciju, plaće i doprinose radnicima te redovito izmirivanje poreskih i drugih obveza prema državi.

Podsjećamo da je RTV Federacije, uprkos teškoj situaciji prouzročenoj jednostranim prekidom dosadašnjeg načina naplate RTV takse od strane Uprave BHRT-a, uspjela servisirati sve svoje obaveze te još uvijek nema dugovanja ni prema radnicima ni prema državi. Iz tog razloga nam je veoma važno da svi akteri razumno pristupe ovom pitanju i da gubitke koje sada bilježimo pretvorimo, prihvaćenjem ovog Sporazuma, u dobitak za sve.

Podcrtavamo da je ovaj Sporazum u potpunosti sukladan zakonu, za razliku od svih dosadašnjih prijedloga, bilo usmenih ili pisanih, koji su ozbiljno kršili Zakon. Prijedlozi načela ovog Sporazuma su:

1) Sporazum predviđa u svim dijelovima istovjetan način naplate RTV takse preko Elektroprivrede BiH kao i u dosadašnjem periodu.

2) Sporazumom se predviđa da RTV Federacije BiH na mjesečnom nivou naručuje korištenje tehničko-produkcijih kapaciteta BHRT-a u značajno većem iznosu koji bi dosezao oko 200.000 KM svakomjesečno za BHRT, a Sporazumom bi bilo precizno utvrđeno koje su to usluge i kapaciteti koji se naručuju.

3) Sporazum podrazumjeva istovremeno potpisivanje i Ugovornog odnosa za naplatu RTV takse putem Elektroprivrede BiH i Sporazuma između BHRT-a i RTV Federacije BiH o povećanju narudžbi tehničko-produkcijih kapaciteta.