Predstavljen “Ekološki manifest” u Sarajevu i Banjaluci

“Ekološki manifest”, koji treba da služi kao dokument sa prijedlozima i smjernicama nadležnim akterima i široj javnosti po pitanju rješavanja problematike iz oblasti zaštite životne sredine u Bosni i Hercegovini predstavljen je danas u Sarajevu i Banjaluci.

27. septembar 2022, 4:42

Manifest je objavljen u ime nevladinih ekoloških organizacija u BiH: Centra za životnu sredinu, Arhus centra Sarajevo, Ekološke humanitarne udruge Gotuša, Centra Dr. Stjepan Bolkaj te Udruženja Arnika iz Češke koje je partner na brojnim aktivnostima vezanim za zaštitu životne sredinu u BiH.

Prezentaciju u Sarajevu je organizovao Arhus Centar u Bosni i Hercegovini, a pored predstavnika ove organizacije, učestvovali su i predstavnici Ekološko humanitarne udruge Gotuša i Udruženja “Centar Dr. Stjepan Bolkay”. U Banjaluci su “Ekološki manifest” predstavili predstavnici Centra za životnu sredinu.

Riječ je o dokumentu koji sadrži listu ekoloških prioriteta za naredni period u BiH, a iz nevladinih organizacija koje su ga pripremile apeluju na sve aktere i javnost da više pažnje posvete zaštiti rijeka, te zahtijevaju pravovremeni pristup informacijama i bolju zakonsku regulativu kako bi poboljšali loš ekološki status zemlje.

Prezentacija u Sarajevu

U objavljenom manifestu, predloženi su prioriteti za zdraviju životnu sredinu i bolju zaštitu prirodnih resursa. Dokument može i da inspiriše donosioce odluka da razmotre svoje prioritetne ciljeve vezane za ekološke politike u narednom periodu.

Na listi sugestija je i pravo građana na odbranu životne sredine, uspostavljanje funkcionalnog registra velikih zagađivača, podrška udruženjima građana i moratorijum na izgradnju hidroenergetskih objekata.

“Naša zemlja je poznata po svojim prirodnim ljepotama i bogatstvu, ali svjedoci smo pljačke prirodnih resursa, lošeg upravljanja otpadom i niskih ekoloških standarda. Loša politika i nedostatak kontrole velikih kompanija utiču na svakodnevni život i zdravlje svih nas. Želimo zdraviju životnu sredinu i bolju zaštitu našeg prirodnog naslijeđa i krajolika“, kaže Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

Ciljevi za bolju i zdraviju životnu sredinu obuhvaćeni “Ekološkim manifestom” podrazumijevaju:

1. Funkcionalnu državnu upravu

2. Zdravo zemljište i održivo upravljanje prirodnim resursima

3. Zdrave rijeke i šume, zaštićeno prirodno dobro i kulturno-istorijsko nasljeđe

4. Čist vazduh, dostupnu domaću energiju i klimatsku neutralnost

5. Smanjenje otpada i poboljšano upravljanje otpadnim vodama

6. Održivu urbana mobilnost i infrastrukturu

7. Unaprijeđenje upravljanja životnom sredinom i očuvanje ljudskog zdravlja

8. Pravo građana da brane svoju životnu sredinu

Kompletan “Ekološki manifest” možete pročitati OVDJE.