Povećanje plata radnicima u školama, kulturnim institucijama, pravosuđu i javnim službama

Povećanje plata

01. decembar 2022, 2:12

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 197. sjednici, u Banjaluci, po hitnom postupku, set prijedloga izmjena zakona o platama: Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata kako bi se dodatno povećale plate zaposlenih radnika u navedenim oblastima čija neto plata je ispod prosječne neto plate zaposlenih u Republici Srpskoj.

Predloženi zakoni su dio seta mjera za povećanje plata zaposlenih u Republici Srpskoj, budući da se platni koeficijenti zaposlenih čija neto plata je ispod prosječne neto plate zaposlenih uvećavaju za 5%, u skladu sa sporazumom između Vlade Republike Srpske i reprezentativnih sindikata od 3. juna 2022. godine.

Izmjena ovih zakona predstavlja još jednu od mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u Republici Srpskoj.