<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH i sankcije prema Rusiji

"Postoje najmanje tri istine o BiH i sankcijama protiv Rusije"

Tri istine o BiH i sankcijama prema Rusiji

17. februar 2023, 9:37

Da li su narodi u Bosni i Hercegovini zaista shvatili da li se naša zemlja pridružila sankcijama protiv Rusije te se time pridružila evropskoj vanjskoj politici nije jasno ni dva dana nakon famoznog saopštenja Josepa Borrella, koje je objavljeno nakon sastanka sa tročlanim Predsjedništvom BiH.

Naime , Borrell se u srijedu u Briselu sa predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospođom Željkom Cvijanović, te članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem te je tom prilikom "pohvalio BiH što je osudila agresiju i uskladila se sa sankcijama EU bez presedana protiv ruskog rukovodstva i njene ratne ekonomije"

Visoki potpredsjednik je naglasio da EU računa na to da će Bosna i Hercegovina i dalje biti uz EU u vanjskopolitičkim stavovima i odlukama, u skladu sa strateškim izborom zemlje za integraciju u EU.

"EU će, s druge strane, također nastaviti stajati uz građane Bosne i Hercegovine, posebno u izazovnim vremenima, kao što je kroz Paket energetske podrške, za koji je BiH dodijeljeno 70 miliona eura za podršku ugroženim domaćinstvima" saopšteno je iz EU.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH rekla je da saopšteno "samo djelimično odražava ono o čemu je govoreno na sastanku"

"U jednom dijelu razgovora rečeno je da se od BiH očekuje svrstavanje uz spoljnopolitičke odluke EU. Obavijestila sam Borelja da o sankcijama nema saglasnosti u BiH. Nije korektno da govorim šta su govorile moje kolege, ali u suštini bila je i kontatacija da i pored njihovog ličnog opredjeljenja za sankcije 'u BiH je tako kako je'", istakla je Cvijanovićeva.

Na drugu stranu opozicija ima jasan stav - režim obmanjuje, sankcije su uvedene.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da dok zvaničnici Evropske unije po ko zna koji put potvrđuju da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji, a sada je potvrda stigla i od visokog predstavnika za spoljnu politiku Žozepa Borelja, predstavnici SNSD-a u zajedničkim institucijama BiH i dalje obmanjuju narod da to nije istina.Borenović kaže da se i juče, nakon sastanka sa Boreljom gdje je on nahvalio uvođenje sankcija Rusiji od strane BiH, Željka Cvijanović se pravila da o tome nije bilo riječi:

"Od marta prošle godine BiH se redovno pridružuje sankcijama, a predstavnici režima nas ubjeđuju da to nije istina, iako jasno stoji na zvaničnim stranicama evropskih institucija da jesmo jedna od zemalja koja je uvela sankcije. I Savjet ministara već deset mjeseci, glasovima SNSD-ovih ministara, odbija da mi odgovori na poslaničko pitanje da li se BiH pridružila sankcijama. Šta kriju, zašto ne saopšte istinu?" pita Borenović.

On podsjeća da je Milorad Dodik tokom sastanka lidera stranaka u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta prihvatio dokument u kojem se navodi da BiH nastavlja da prati spoljnu i bezbjednosnu politiku EU i u kojem se spominje „agresija na Ukrajinu“:

"A upravo je spoljna i bezbjedonosna politika EU takva da se u kontinuitetu uvode mjere protiv Rusije. Koliko god naš interes bio sa ostanemo što više neutralni u nesrećnom sukobu koji se dešava u Ukrajini, što su neke zemlje, poput Srbije, i uspjele, naši predstavnici nisu ni pokušali da to urade, iako srpski član Predsjedništva ima mehanizme da to učini.Dodik to nije uradio, čak je, kao i kada je u pitanju bilo potpisivanje ANP i nastavak NATO puta, u Narodnu skupštinu Republike Srpske došao sa lažnim informacijama.Nakon Boreljove izjave, maske su po ko zna koji put pale, a vidjećemo kako će se SNSD reprezentativci ponašati kada na dnevni red dođe novi set sankcija.Da li će nastaviti da, poput poput svog šefa, jedno rade iza zatvorenih vrata, a drugo lažnim “busanjem” govore pred kamerama ili će možda ipak izaći pred narod i otvoreno reći istinu i kakvu spoljnu politiku vode? Budući da su lideri u obmanama, teško je očekivati da će postupiti drugačije nego kao što su postupali do sada"rekao je Borenović.

Podsjetimo da je Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u maju prošle godine izjavio da je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji dajući na sve 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

“To je način kako se uvode sankcije, ali ne mislim da to ima veze sa Republikom Srpskom, ne mislim da je Dodik tu bilo šta uradio i da je kriv, niti Republika Srpska. Prosto ih nisu ni pitali”, rekao je tada Vučić za televiziju Pink.

Što se tiče Milorada Dodika BiH nije i neće uvesti sankcije Rusiji.

Ovo je dodatno ovjereno nakon razgovora koji je Predsjednik Republike Srpske vodio sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovom početkom februara ove godine

"Kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji, predsjednik Republike Srpske rekao je da Republika Srpska čvrsto stoji pri svojim stavovima i da se u tom svjetlu mora poštovati njena ustavna pozicija.

Prema zvaničnim informacijama objavljenim na stranici Evropskog savjeta, BiH se "uskladila s Evropskom unijom" kod sankcionisanja nekoliko stotina pojedinaca i kompanija iz Rusije a iz kabineta tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u junu je za Radio Slobodna Evropa rečeno da se BiH pridružila sankcijama Evropske unije (EU) prema Ruskoj Federaciji putem Misije BiH u Briselu a na osnovu Strategije vanjske politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kada je u pitanju pridruživanje BiH sankcijama EU protiv Rusije postoje najmanje tri istine, kaže za BUKU analitičar Inicijative za evropsku stabilnost Adi Ćerimagić.

"Prva istina je da se iz perspektive EU naša zemlja pridružila tim sankcijama. Razlog zašto EU tako misli je jer su bh. institucije nadležne da EU dojave poziciju BiH - Ministarstvo vanjskih poslova i Misija BiH pri EU - EU tako i dojavili. A MVP BiH svoje odluke da se pridruži donosilo je na osnovu ranijih - i za sankcije protiv Rusije - nevezanih ovlaštenja za usaglašavanje sa EU pozicijama" ističe naš sagovornik

Što se tiče "druge istine", kako kaže Ćerimagić, za neke u BiH, prije svega Željku Cvijanović, članicu Predsjedništva BiH, naša zemlja nikada nije pridružila sankcijama jer ona lično za to nigdje eksplicitno nije dala saglasnost.

"I treća istina je da institucije BiH, iako su se iz perspektive EU pridružili sankcijama, u praktičnom smislu te sankcije nisu provele" dodaje sagovornik BUKE.

Svaka od te tri istine je istinita i svaka od strana ima svoje razloge zbog kojih zanemaruje druge dvije istine. 

"Do kada će to tolerisanje tri istine trajati zaista nije jasno, ali je sasvim sigurno svakoj od strana još uvijek ugodno" naglašava abalitičar Adi Ćerimagić.

Sastanci u Briselu, barem po onom što su učesnici kazali, bili su prije svega sastanak upoznavanja, te pokušaj EU da pokrene proces u kome bi došlo do provedbe sporazuma lidera bh. stranaka iz juna 2022. kada su se u Briselu obavezali da će u roku od šest mjeseci provesti vrlo konkretne reforme: od usvajanja zakona vezanih za pravosudje do izmjena izbornog zakona.

A što se tiče sankcija prema Rusiji, to je tema koju će svako tumačiti na svoj način i prezentovati svojim glasačima ili svojim "političkim idolima". A to će se događati sve dok se politika mrkve ne pretvori u politiku štapa..a zna se ko bira alate za određenu vrstu politika. Naši političari to sigurno nisu..