<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

LIJEKOVI

Poskupio i do 120%, a često ga nema u apotekama: Kako u BiH do lijeka koji djecu vraća u život

Borba roditellja je za sada imala uspjeha u Sarajevu i Zenici.

19. august 2022, 1:35

Borba roditellja da se lijek Diazepam klizma uvrsti na listu na esencijalnu listu lijekova u kantonima u FBiH, imala je za sada uspjeha u Sarajevu i Zenici.

Riječ je o lijeku koji stotine djece u BiH koja dožive febrilnu konvulziju ili epi napad vraća u život, a koji se se od početka pandemije tek povremeno može kupiti u našim apotekama. Mada zvuči nevjerovatno on čak nije ni registrovan u Bosni u Hercegovini, a navedeni lijek se ne nalazi  ni na Listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koja se finansira na teret sredstava Fonda solidarnosti FBiH, što nam je potvrđeno u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Obzirom da u većini kantona u Federaciji BiH ovaj lijek nije na esencijalnoj listi lijekova, roditelji ga, pod uslovom da ga nađu, moraju sami kupovati po cijeni koja je porasla sa 7 KM koliko je prije nekoliko godina bila cijena jedne klizme do 17, a u nekim apotekama i do 26 KM!

Amina Alaim iz Sarajeva je jedna od majki koja koristi ovaj lijek za svog sina Hamzu.

Kako pojašnjava, lijek mora imati uvijek kod sebe jer nikada ne zna koliko će ovih klizmi trebati ili kada će se napad desiti. A kada se napad desi ukoliko ne stane nakon 3 do 5 minuta mora biti prekinut uz pomoć lijeka ili prijeti intezivni odjel, pa čak i smrt.

I dok se u slučaju epi napada ne zna koliko je klizmi potrebno na mjesečnom nivou, jer se ne zna koliko će napada biti, u slučaju djece koja imaju West sindrom ili Dravet sindrom ovaj lijek je potreban na dnevnoj osnovi.

Kaže da svima koji žive na području Kantona Sarajeva jako puno znači što je sada moguća refundacija Diazepam klizmi.

Refundacija je moguća i u Zeničko-dobojskom kantonu, što nam je potvrđeno iz Zavoda za zdravstveno osiguranje ovog kantona.

Nažalost  to ne vrijedi za Tuzlanski, a ni Hercegovačko-neretvljanski kanton.

Sanela Glamočak iz Mostara nam priča da lijek najčešće ni ne može kupiti u mostarskim apotekama, a o refundiranju troškova može samo da sanja.

“Ovdje ga često ni nema u apotekama, a kada ga i ima cijena je 132 KM po kutuiji, a u kutiji dođe samo 5 klizmi od 10 ml. To znači da je cijena jedne klizme  26,4 KM, što je strašno visoka cijena, o refundaciji više niko ni ne priča i iskrena da budem ja više ne znam šta da radim, kako djetetu da osiguram lijek”, iskrena je Glamočak.

Inače lijek Diazepam klizma je u većini zemalja besplatan, a ako nije besplatan onda je jeftin. Primjerice u Holandiji jedna kutija sa 5 komada klizmi košta 1 euro, a od 10 komada nevjerovatnih 1.29 eura.

Situacija u Republici Srpskoj je utoliko bolja jer se ovaj lijek nalazi na esencijalnoj listi, a odlična stvar je i što je Fond zadravstvenog osiguranja RS omogućio  i refundaciju troškova ukoliko osiguranici negdje sami kupe ovaj lijek, obzirom da je uvršten i na Listu A1, a to su lijekovi koji nisu registrovani, ali ih Fond refundira.

Takođe u RS je nakon višemjesečnih sastanaka koje je sa ministrom zdravlja Republike Srpske Alenom Šeranićem inicirao Dragoslav Šinik, predsjednik Udruženja za pomoć nedovoljno razvijenim licima Gradiška, a u razgovore se uključilo i Udruženje magistara farmacije Republike Srpske, jedan od zaključaka je da bi se ovaj lijek trebao početi proizvoditi u javno zdravstvenoj ustanovi "Apoteka" Gradiška.

Međutim, kako nam je potvrdio Šinik još uvijek nije poznato kada bi se moglo početi sa proizvodnjom lijeka Diazepam klizma  u Gradišci čime bi se konačno riješio problem nestašice ovoga lijeka na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.