<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Polovne knjige nećemo, nove ne damo

Roditelji žrtve političkog prepucavanja...

18. august 2022, 2:36

Predstavnici Grada Banjaluke počeli su danas sa podjelom korištenih udžbenika za djecu od petog do devetog razreda u gradovima i opštinama širom Republike Srpske.

Knjige su podijeljene u opštinama Jezero, Šipovo i Kneževo.

U ovu akciju podjele udžbenika nisu htjeli da se uključe iz Opštine Novi Grad i povodom toga izdali su saopštenje:

"Iako rijetko reagujemo na spekulacije i prozivke pojedinaca na društvenim mrežama, iz dužnosti i obavezi prema našoj djeci i njihovim roditeljima, prinuđeni smo da se oglasimo.

Istina je da je Opština Novi Grad kontaktirana od strane Grada Banja Luka radi realizacije projekta podjele polovnih udžbenika zainteresovanim na teritoriji opštine Novi Grad, kao i to da nismo uzeli učešće u istom.

Naime, prikupljanje i raspodjela polovnih knjiga, nije ništa novo. Naprotiv, vrši se svake godine na nivou osnovnih škola sa teritorije opštine Novi Grad i Opštinska uprava ne uzima učešće u takvim aktivnostima, niti je ikad uzimala.

Imajući u vidu činjenicu da naše škole samostalno i uspješno organizuju razmjenu polovnih knjiga među učenicima, kao i činjenicu da angažovanje Opštinske uprave ninakoji način ne bi uticalo na realizaciju projekta Grada Banja Luka u procesu podjele polovnih knjiga, smatramo da nije bilo nikakve potrebe da se uključujemo.

Opština Novi Grad u saradnji sa osnovnim školama i JU Centar za socijalni rad sa područja opštine Novi Grad već dugi niz godina kupuje nove knjige za djecu od 5. do 9. razreda osnovne škole i srednjoškolce, a na osnovu zahtjeva učenika, roditelja koji su u stanju potrebe ili na osnovu evidencije JU Centar za socijalni rad.

Smatramo da načelnik opštine Novi Grad i lice odgovorno za rad Opštinske uprave, nema obavezu da učestvuje u aktivnostima koje nisu u direktnoj nadležnosti Opštinske uprave, a pogotovo onda kada je u te aktivnosti upakovana politička kampanja prije zvanične kampanje, a za koju se besramno koriste najosjetljivije kategorije stanovnika, a to su djeca", stoji u objavi Opštine Novi Grad.

Početak školske godine nažalost poklapa se sa predstojećom izbornom kampanjom, pa su mnogi roditelji žrtve političkog prepucavanja i novčanik će im biti lakši za jedan komplet udžbenika koji načelnik nije htio da primi i njihovo ime.

Opremanje đaka nije jeftino, od nove odjeće, školskog pribora i ostalog šta treba učenicima, roditeljima bi besplatan paket udžbenika olakšao ovaj proces, a mnoge generacije školovanje su završile na polovnim knjigama.

Roditelji svih osnovaca u Banjaluci dobijaju udžbenike besplatno. Užbenici su besplatni i za sve osnovce od prvog do četvrtog razreda u ostalim lokalnim zajednicama u RS, dok roditelji djece starijih razreda kupuju knjige, koje su ove godine za oko 30 odsto skuplje nego prošle godine. U odnosu na prošlu godinu, poskupio je i školski pribor.

Polovna knjiga nije sramota. Mi koji smo se školovali u ratu razrede i razrede smo završavali kupujući polovne knjiga i nasljeđujući školske materijale.