<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

OPOZIV SE PRETVORIO U DEBAKL: Zašto Dodik nije uspio pokoriti Bijeljinu?

Građani Bijeljine na jučerašnjem referendumu glasali su protiv opoziva gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića iz SDS-a. Protiv opoziva Petrovića glasalo je nekih 70% birača koji su izašli u nedjelju na referendum.

20. mart 2023, 11:39

foto BUKA

U svojoj prvoj reakciji Petrović je rekao kako se radi o "velikoj narodnoj pobjedi".

Dileme oko pobjednika nije bilo, SNSD je momentalno priznao poraz, navodeći da su zajedno sa koalicionim partnerima, njih 15 stranaka uradili sve da gradonačelnik bude opozvan, ali nije išlo i on ostaje do kraja svog mandata gradonačelnik Bijeljine.

“Mi ćemo poštovati volju građana Bijeljine koji su kazali da Ljubiša Petrović treba do kraja mandata da ostane na čelu grada”, rekao je Miroslav Milovanović šef Štaba za opoziv gradonačelnika Bijeljine i predsjednik Gradskog odbora SNSD Bijeljina ističući da je u ovom slučaju SNSD poražena strana.

Upitan da li će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina, on je odgovorio da to zavisi od predsjednika SNSD-a Milorad Dodik.

"Ne osjećam odgovornost ja sam kao šef štaba i SNSD je uradio ozbiljan posao. Odgovorno tvrdim da su sve članice koalicije dale ozbiljan doprinos”, rekao je Milovanović.

A Milorad Dodik je na Tviteru rekao da će ispoštovati izbornu volju.

"SNSD i ja kao predsjednik poštujemo volju građana Bijeljine i uvijek smo je poštovali.Za razliku od SDS-a, koji je juče počeo kuknjavu o krađi rezultata, uvjeren sam da je sve proteklo u demokratskoj atmosferi uz poštovanje svih propisa Republike Srpske. SNSD će nastaviti da ulaže napore u razvoj Bijeljine i njeno snažnije povezivanje s ostatkom Republike Srpske.", naveo je Dodik na "Tviteru

Lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da je više puta do sada sila pobijedila narodnu volju, ali da se na Bijeljini slomila.

"Bijeljina je bila i ostala svijetla tačka i bastion slobode. Današnji referendum o opozivu je pokazao šta znači ujedinjenost u istom cilju, odnosno šta je stvarna volja glasača i birača i šta se desi kada su izbori pod punom kontrolom. Još jednom čestitam građanima Bijeljine, LJubiši Petroviću i svim opozicionim strankama koje su stale uz njega na velikoj pobjedi i ponovnom, najžešćem do sada, slomu režima u Bijeljini" poručio je Borenović.

Oči većine građana Republike Srpske bile su uperene u nedjelju u Bijeljinu – za mnoge je to bilo važno pitanje, čak i onima koje direktno ne dotiče, pa je Bijeljina postala svojevrsni simbol otpora prema republičkim vlastima odnosno, kako u opoziciju navode, "bastion slobode"

Na drugu stranu 15 stranaka stalo je na stranu SNSD-a i široke koalcije u nadi da će Petrovića svrgnuti sa gradonačelničkog trona. I u tome nisu uspjeli.

Nedjeljni referendum za opoziv gradonačelnika Bijeljine nosio je dosta neizvjesnosti I malo ko se, sem pojedinih članova izborne komisije, usudio predvidjeti rezultate opoziva.

"Bilo ih je teško procijeniti jer se niko nije usudio prognozirati šta bi to moglo prevagnuti u ovom gradu – moćna mašinerija vlasti, svi resursi kako ljudski tako I materijalni upregnuti u rušenje “nesposobnog gradonačelnika koji je uništio Bijeljinu” ili pak procjena koliko građani Bijeljine cijene i poštuju “poštenog i čestitog čovjeka iz naroda” sa kojim se lako identifikuju. Činilo se da Petrović u ovom omjeru snaga, koje su prevagnule na ovu prvu stranu, što je bilo vidljivo i u samoj činjenici da je iza njegovog opoziva stalo čak 15 političkih stranaka. I to nije bilo dovoljno" kaže za BUKU Tanja Topić, analitičarka

Ujedno je, smatra Topić, "referendum za opoziv bio test, prije svega u odmjeravanju snage najjače političke partije u Republici Srpskoj, a istovremeno tu leži I jedan od razloga zbog kojih SNSD, čitaj Milorad Dodik, nije uspio pokoriti Bijeljinu"

"Očito su I u slučaju referenduma u Bijeljini na površinu isplivali I neki unutrašnji loši odnosi u samoj vladajućoj stranci, tako da su se karte posložile na njenu štetu. Tu svakako spada I loša procjena da postoji kritična masa za opoziv Ljubiše Petrovića. Iako je Petrović u jednom trenutku djelovao usamljen, bez snažne podrške sopstvene stranke, i gotovo skrivene podrške dijela opozicije u Bijeljini za njegov opoziv" smatra Tanja Topić.

Drugi pokazatelj je taj što su građani Bijeljine pokazali da cijene skromnost, čestitost i poštenje, nikako nedomaćinsko razmetanje njihovim dobrima i resursima, dodaje ona.

"I na kraju veoma bitan element zašto Bijeljina nije pokorena je model Teslića, primjenjen na Bijeljinu – dobra organizacija praćenja, kontrole, posmatranja procesa opoziva – manevarski prostor za prevare sveden je na minimum. Time su anulirane sve kupovine I ucjene, koje su pratile referendum za opoziv" ističe Tanja Topić za BUKU.

Vlast predvođena SNSD-om je izabrala najpovoljniji trenutak da krene u osvajanje Bijeljine. Opozicija je ostvarila loš izborni rezultat na Opštim izborima prošle godine u oktobru. Došlo je do smjene predsednika SDS-a, u PDP-u nas čekaju izbori za predsjednika, došlo je do svađe na relaciji Jelena Trivić-Draško Stanivuković i do otvorenog sukoba između Nebojše Vukanovića i Draška Stanivukovića.

"Dakle, bio je idealan trenutak da dok je opozicija u stanju pregrupisavanja i konsolidovanja, SNSD napadne i zauzme drugi po veličini grad u Republici Srpskoj, koji je bio neosvojiva tvrđava za Milorada Dodika i SNSD sve ove godine. Međutim, podcenili su dve stvari" smatra sagovornik BUKE, politolog Velizar Antić.

"Prva je ta da onaj ko ide u opoziv mora imati jako dobar razlog i dokaz da gradonačelnik ili načelnik neke opštine nije dobro radio svoj posao i da je zaslužio da bude opozvan. Jednostavno, zanemarili su činjenicu da je Petrović izabran od strane upravo tog naroda i da je i on imao velike opstrukcije od strane skupštinske većine koja ga je onemogućavala da sprovodi politike u gradu za koje se zalaže. To su, očigledno, znali stanovnici Bijeljine i glasali su na ovaj način" ističe naš sagovornik.

Druga, jako značajna činjenica jeste da je mentalitet i struktura stanovništva Bijeljine takva da su oni tradicionalno okrenuti opoziciji i da nisu pristalice Dodika i SNSD-a. To ima svoju istoriju jer je i Dodik često znao da se negativno izražava o ovom stanovništvu i nije preterano mario za razvoj Bijeljine.

"Sam komentar izbora u Bijeljini bi bio da je ovo veliki poraz za SNSD. Sami su pokrenuli inicijativu za opoziv i doživeli su potpuni debakl gde je gradonačelnik Petrović u velikom procentu popravio svoj rezultat sa prošlih izbora. Dok je opcija za opoziv dobila mnogo manji broj glasova od onog koji je imala vladajuća koalicija na prethodnim lokalnim izborima. U svakom slučaju, ova pobeda opozicije može dati dodatni vetar u leđa opoziciji i popraviti njihovu startnu poziciju pred konsolidaciju koja ih čeka i pred sledeće lokalne izbore koji nas očekuju sledeće godine" zaključuje za BUKU Antić.