<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novi sistem naplate putarina u RH obuhvatiće i vozače iz BiH

NAPLATA

28. januar 2023, 3:04

Na hrvatske autoceste stižu rampe, portali koji će očitavati podatke s vozila i tako će se automatski obračunavati i naplaćivati cestarina, a pri čemu se plaća onoliko kilometara koliko se prijeđe

Elektronička naplata cestarine, metoda beskontaktne naplate bez posredovanja blagajnika, čiji se proces naplate cestarine odvija pomoću uređaja ENC smještenog na vjetrobranskom staklu vašeg vozila i antene na naplatnoj stazi, mogla bi uskoro zaživjeti i za vozače iz BiH koji budu putovali u susjednu Republiku Hrvatsku, piše Večernji list BiH.

Modernizacija

Novi ENC bit će suvremeniji uređaj prilagođen skenirajućoj rampi. Prema pisanju Indexa, na hrvatske autoceste stižu rampe, portali koji će očitavati podatke s vozila i tako će se automatski obračunavati i naplaćivati cestarina, a pri čemu se plaća onoliko kilometara koliko se prijeđe. Objasnili su i kako bi ubuduće trebao funkcionirati put od Splita do Zagreba. 

- Birate želite li da rampa očitava vaše registracijske pločice ili da očitava moderniju inačicu ENC-a, koji ćete trebati kupiti ako ne želite očitavanje pločica. Registracija će se moći obaviti online. Bit će i fizički punktovi, ali sada još nemamo sva konkretna rješenja jer će se ona odrediti u dogovoru s ponuđačima, putem javnog natječaja. Sve će biti "user friendly", sustav će definitivno biti protočniji, smanjit će se gužve. Kroz naplatnu kućicu u sat vremena može maksimalno proći 300 vozila, a s rampama podižemo broj na 3000 vozila na sat - navedeno je. Također, skenirajuće rampe bit će kompatibilne i s uređajima iz drugih država.

- Procedura je ista. Turisti će se prijaviti online i tako, ako žele, mogu registrirati pločice, a ako ne, mogu kupiti ENC. Recimo, da sada idete u Austriju i želite kupiti vinjetu, ona će se očitavati, tako imamo ovo. Postojat će i mogućnost da se cestama vozite i s ENC-ovima drugih operatora, ali samo onih s kojima HAC sklopi ugovor. Zasad smo dogovorili suradnju s talijanskim Telepassom, s njegovim uređajem moći ćete proći našim autocestama već od ovog ljeta - kažu iz HAC-a, što znači da bi ugovor trebao biti potpisan i s nekim operatorom iz BiH. Ističu da je i u planu sklapanje ugovora s još operatora. Procedura registracije pločica još nije toliko razrađena. Na pitanje hoće li trebati upisati podatke s bankovne kartice na web, iz HAC-a odgovaraju da će najvjerojatnije biti tako. - To bi bilo najjednostavnije rješenje, ali i to je detalj koji će se doznati tek u dogovoru s ponuđačima, kad se okonča natječaj. Trenutačni ENC sustav uveden je 2004. godine i predstavljen dvije godine poslije. To je sustav koji je dao svoje i definitivno je vrijeme za napredak tehnologije - kazali su za Index iz HAC-a. Ideja je da se registrirate putem web-stranice ili aplikacije za pametne telefone, poštom ili preko ovlaštenog prodavača dobijete uređaj ENC. Povremeni korisnici, odnosno oni koji se odluče za očitavanje pločica, također će se moći registrirati preko interneta, plaćati i provjeravati stanje računa.

Financira EU

Sustav će se u Republici Hrvatskoj financirati sredstvima Europske unije. - Primjena novog sustava naplate cestarina procijenjena je na 65,9 milijuna eura, što je bilo oko 495 milijuna kuna. Financirat će se iz nacionalnog plana oporavka i otpornosti, europskim sredstvima koja smo dobili u sklopu digitalizacije. Procjena je da će sustav učinkovito funkcionirati bez potrebe većih nadogradnji najmanje 15 godina. Završeno je istraživanje tržišta i natječaj bi trebao biti raspisan već idući mjesec - priopćili su iz HAC-a.