<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nova pobuna građana u centru Banjaluke: Nacrt regulacionog plana za „Paskolinu ciglanu“ je skandalozan, razara centar kao cjelinu! (FOTO)

Stanovnici centra Banjaluke ogorčeni su zbog Nacrta Regulacionog plana za "Paskolinu ciglanu", koje je na uvidu do 8.juna. Ne prihvataju ovakvu gradnju i traže povlačenje kako ovog tako i svih drugih nacrta regulacionih planova sve dok se ne usvoji Urbanistički plan.

12. juni 2024, 9:32

Grad je po zakonu dužan da usvoji Urbanistički plan, a prema nezvaničnim informacijama izrađen je njegov nacrt, te je isti prošao javnu raspravu na koji su dostavljene primjedbe građana i ostalih zainteresovanih lica, ali već duži vremenski period se ništa ne preduzima na njegovom usvajanju.

Protekle sedmice stanovnici ovog dijela Banjaluke dostavili su prethodne sedmice mišljenja, primjedbe i prijedloge na Nacrt Regulacionog plana za prostor koji je definisan ulicama: Vidovdanska, Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Grčka i Nikole Tesle.

Pitaju se da li je moguće da se Banja Luka gradi ovako?!

Veliki dio građana Banja Luke koji se prostire od Stare autobuske stanice do zapadnog tranzita izričito se protive bilo kakvom podizanju trajnih objekata na „Staroj autobuskoj“ između ulica Nikole Tesle i Vidovdanske,

kao i bilo kakvoj izgradnji i dogradnji u zoni nacionalnog spomenika Vile Pascolo u Grčkoj ulici.

Oni ističu da su skandalozna rješenja u Nacrtu koja ne ostavljaju prostora bilo kakvoj smislenoj stručnoj raspravi niti bilo kakvom konstruktivnom prijedlogu za poboljšanje Nacrta.

Kako su rekli, na „Staroj autobuskoj“ predviđena su dva izdužena nebodera – bolje rečeno, dva neprimjereno visoka dugačka „zida“, dok je u zoni nacionalnog spomenika Vile Pascolo predviđen ogroman kompleks što je neprihvatljivo.

Podsjetimo, sredinom maja ove godine na javnom uvidu su i nacrti regulacionih planova „Paskolina ciglana“ i „Centar-istok“

Nacrtom Plana za "Paskolinu ciglanu" obuhvaćen je prostor definisan ulicama: Vidovdanska, Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Grčka i Nikole Tesle, u ukupnoj površini od 7,65 hektara i biće izložen na javni uvid u prostorijama preduzeća „Routing“, d.o.o. Banja Luka, ul. Prvog krajiškog korpusa br.16 (gdje zainteresovanim licima mogu biti pružena pojašnjenja planskih rješenja), predvorju i prostorijama Gradske uprave, kao i prostorijama Mjesne zajednice Centar 2, svaki dan osim subote, nedjelje i državnih praznika u vremenu od 08.00 do 16.00 časova u periodu od 08. maja 2024. godine do 08. juna 2024. godine.

Kako su saopštili iz Gradske uprave, Za vrijeme trajanja javnog uvida, sve do 08. juna 2024. godine svako fizičko i pravno lice može dati mišljenje, primjedbe i prijedloge na nacrte, upisom u sveske koje će se nalaziti u prostorijama u kojima će nacrti biti izloženi ili dostaviti u formi dopisa Gradskoj upravi – Odjeljenju za prostorno uređenje.

Stanovnici ovog dijela Banjaluke već su pokrenuli peticiju koju je potpisalo 2000 građana.

Kako su u svojim primjedbama naveli, nacrt Plana suštinski razara centar grada kao cjelinu, DEZINTEGRIŠE gradsko jezgro, prekida vezu između zapadnog i istočnog dijela centra grada, te zanemaruje neprocjenjivu vrijednost kulturno-istorijskih spomenika.

"Već sam obuhvat Nacrta plana je suprotan principu integralnog pristupa prostornog planiranja. Nevjerovatno je da se obuhvatom Nacrta Plana predmetna “zona” stavlja potpuno van konteksta ukupnog centra grada, kojem ova tzv. zona neodvojivo pripada. Iako je riječ o dijelu GRADSKOG JEZGRA, neposredno u blizini glavne gradske ulice, Nacrt Plana bavi se suštinski isključivo blokom poznatim pod neformalnim nazivom „Paskolina ciglana“ (između ulica Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Grčke i Vidovdanske), kojem je „sasvim slučajno“ dodato područje „Stare autobuske“, koje inače ne spada u tzv. zonu „Paskoline ciglane“. Ispuštene su okolne ulice i blokovi koji svi zajedno čine jednu cjelinu. Ispuštena je i druga strana Vidovdanske ulice" rekli su nam predstavnici stanara.

Dodaju da su Nacrtom predviđeni objekti na lokaciji „Stare autobuske“ apsolutno neprihvatljivi i pogubni ne samo za urbanu strukturu grada već i za prosječnog čovjeka kao pojedinca. Taj prostor, gdje se sada nalazi parking, zapravo je jedno urbano „ostrvo“ u samom centru grada koje čini poveznicu između dva nerazdvojna dijela centra grada, njegovog istočnog i zapadnog dijela koji zajedno čine gradsko jezgro (pa tako i nazivi pripadajućih mjesnih zajednica ne slučajno nose nazive Centar I i Centar II).

"Predloženo rješenje za prostor „Stare autobuske“ sa dva neprirodno uska izdužena nebodera sa ucrtanim zelenilom na kosom krovu i zelenim prolazom ka centru grada, neposredno pored vrlo prometne saobraćajnice i bez mjesta za pravo drveće, treba da nas zavede da povjerujemo da je riječ o „modernom“ ili „zelenom“ rješenju. Predloženi neboderi to svakako nisu; oni su apsolutno besmislena, nelogična barijera posred centra grada koja dijeli dva dijela do sada povezana postojećim prizemnim parkingom".

Oni ističu da se izduženim pognutim oblakoderima nasilu uguranim u usku zonu „Stare autobuske“ podiže svojevrsni „Berlinski zid“ između istočnog i zapadnog dijela grada.

Podsjetimo, da su se Banjalučani pobunili i zbog nacrta Regulacionih planova za "Aleju Centar" kao i za naselje Borik, a o čemu je BUKA pisala u prethodnim danima.

slika

Banjalučani ogorčeni, najavljuju proteste: Umjesto škole i igrališta "ucrtane" nove zgrade!

BiH

Tatjana Čalić