<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemački KfW odustaje od planova finansiranja kontroverzne hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni

Desk

Njemačka razvojna banka KfW je potvrdila da odustaje od planova finansiranja kontroverzne hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni.

31. januar 2022, 9:49

 

“Godinu dana nakon podnošenja žalbe banci, pozdravljamo ovu odluku. Željeli bismo izraziti zahvalnost našim prijateljima iz drugih nevladinih organizacija koji su nam pomogli u ovoj kampanji. Sljedeći korak je brisanje ove hidroelektrane iz prostornog plana, a Eko Forum je već podnio inicijativu Kantonalnom ministarstvu prostornog uređenja,” izjavio je Samir Lemeš iz Eko Foruma Zenica.

“Rijeka Bosna je rijeka po kojoj je naša zemlja dobila ime. Za sve nas ima neopisivu vrijednost. Bilo je potpuno suludo pokušavati je uništiti izgradnjom hidroelektrane Janjići uprkos protivljenju javnosti i protivno domaćim i međunarodnim zakonima o zaštiti životne sredine. Duboko osjećam svaki nezakoniti napad na životnu sredinu u BiH, a posebno ovaj, jer je rijeka Bosna dio mog identiteta. Jako sam zahvalan što se KfW odlučio ponašati odgovorno,” izjavila je Emina Veljović iz Aarhus centra u BiH.

“Pozdravljamo ovakvu odluku KfW-a. Projekat koji je naišao na oštro protivljenje lokalne zajednice, gdje se već od same dodjele koncesije mogao uočiti niz nepravilnosti, posebno kada je u pitanju bilo uključivanje zainteresovane javnosti, ne smije biti realizovan.,” izjavila je Jelena Ivanić, koordinatorica kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope u BiH iz Centra za životnu sredinu

“Očekujemo od investitora da će bez odlaganja obavijestiti nadležno ministarstvo, kao i zainteresovanu javnost o sudbini ovog projekta, a da će nadležno ministarstvo suspendovati postupak obnavljanja okolinske dozvole zbog zaštite pravne sigurnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine,” izjavio je Redžib Skomorac, pravnik iz Centra za životnu sredinu.

“Ovo je vrlo obećavajući korak njemačkog KfW-a i predivna vijest za rijeku Bosnu i ljude koji žive uz nju. Međutim, ostaćemo oprezni kako bismo osigurali da nijedan drugi finansijer ne podrži ovaj projekat.” Izjavio je Ulrich Eichelmann, izvršni direktor Riverwatcha. “Hidroelektrana Janjići očito nije u skladu sa standardima KfW-a, budući da će prekrasni brzaci i ostrva rijeke Bosne biti poplavljeni zbog 3 km dugog rezervoara. Nakon ove odluke KfW-a, Vlada mora poduzeti korake ka dugoročnoj zaštiti ove i mnogih drugih jedinstvenih bosanskih rijeka.” Izjavio je Andrey Ralev, koordinator kampanje za biodiverzitet iz CEE Bankwatch mreže.

Podsjetimo da je u BiH je do sada izgrađeno 109 malih hidroelektrana, od čega je 65 u Federaciji BiH, a 44 u Republici Srpskoj. Prema podacima organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, u pripremi je izgradnja dodatnih 345.