<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ništa od dogovora u Mostaru!

Propao dogovor

27. februar 2024, 5:49

Lideri političkih partija u Bosni i Hercegovini nisu postigli dogovor o ključnim zakonima poput onih o sukobu interesa, sudovima i izbornom zakonu, što je neophodno za otvaranje pregovora s EU.

Dragan Čović iz HDZ-a izrazio je žaljenje zbog nedostatka napretka, dok je Nermin Nikšić iz SDP-a rekao da su ostali na istim pozicijama, ali će nastaviti raditi na postizanju dogovora.

Zakon o sprečavanju sukobu interesa je najbliži za dogovor stranaka koje čine vlast na nivou BiH, rekao je Nermin Nikšić: - Nismo srećni, jer bilo je ranije i boljih vijesti. Svjesni smo toga, ali nastavljamo dalje. Svaki sljedeći kompromis je dobrodošao. Ako se ne dogovorimo, to ne znači da se svađamo, već tražimo rješenje".

Milorad Dodik iz SNSD-a istakao je važnost dobijanja datuma za pregovore s EU i tvrdi da su postignuti određeni pomaci. Međutim, postoji politička polarizacija oko pitanja visokog predstavnika, što može ugroziti evropski put zemlje.

Podsjetio je da je riješen problem FRONTEKS-a.

"Idemo ka tome da 21. marta dobijemo datum pregovora sa EU. Ako ne bude tako, to znači da smo prevareni" izjavio je Dodik.

Podsjetio je da Republika Srpska ostaje jasna po pitanju da direktno bira svog člana Predsjedništv BiH: "Ali, podržavamo i inicijativu stranaka sa hrvatskim predzankom da se nađe rješenje. Radne grupe će i dalje raditi, i čim se nešto usaglasi slaće se u Savjet ministara da se to ozvaniči".