<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

DOMAĆA PROIZVODNJA

“Nestašica mlijeka i mesa, te rast cijena su neminovni i bojim se da je sada prekasno da bilo šta promijenimo”

Oglasio se i VTK BiH

08. septembar 2022, 1:42

Sa mlijekom se dešava očekivana situacija, nema ga i biće ga sve manje. Zašto? Jer mi nemamo naše mlijeko, naše mljekare smo uništili zbog prekomjernog uvoza mlijeka posljednjih 10 godina. Sada kada je uništena domaća proizvodnja, kada EU podmiruje svoje tržište, i mlijeka nema ni u regionu ni u Evropi, nema se kuda, nego živjeti u vremenu nestašica i rasta cijena i to ne samo mlijeka, već i mesa”, izjavio je za BUKU Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, komentarišući smanjenje proizvodnje mlijeka u BiH, ali i jučerašnju odluku Vlade Republike Srbije da zabrani izvoza svježeg mlijeka te poveća cijene, a riječ je o zemlji iz koje Bosna i Hercegovina uvozi značajne količine ovog proizvoda.

Usorac kaže da je sitacija poprilično alarmantna i da je možda najbolje opisuje brojka od trenutno oko 2.500 mljekara u Republici Srpskoj, dok je taj broj 1996. godine bio petostruko veći, tada smo imali  17.600 mljekara.

I ovih oko 2.500 mljekara je pitanje do kada će izdržati, jako je izražena tendecija daljeg pada i broja grla i broja farmera. U Federaciji BiH ima nešto više mljekara. Ali svi smo mi u istoj situaciji”, kategoričan je Usorac.

Za Buku kaže da je nedavno održan i sastanak proizvođača mlijeka i da će uskoro izaći sa novom otkupnom cijenom, jer trenutna od 0,50 do 0,60 pfeninga, nikome ne odgovara.

Da bi farmeri imali računicu da se bave ovim poslom, dodaje, otkupna cijena treba biti 1,20 KM.

“Ja sam na sastanku jasno rekao ako ostane trenutna otkupna cijena mlijeka da će dvije trećine farmera odustati od ovog posla”, istakao je Usorac dodajući da se svi moramo suočiti sa još jednom istinom a to je da su nestašice nešto sa čim ćemo dugo živjeti.. Kako pojašnjava, mlijeka će biti sve manje ne samo kod nas, već i u svijetu, jer ljudi ovaj posao više ne žele da rade.

“Da se dođe do jedne krave koja daje mlijeko treba proći 2,5 godine, a da dobijete jedno konzumno pile treba vam samo 40 dana. Sve farme se susreću i sa problemom radne snage, niko neće da radi na farmi. To se sada ne može popraviti, jedino možda da se pokuša sačuvati ovo što još uvijek imamo. Sela su nam prazna, sve je otišlo u inostranstvo. U Gacku nisu izgradili 70 stanova, pa se mladi bune, pa što im nisu gradili kuće u selu gdje imaju priliku obrađivati zemlju, raditi i zaraditi”, naglašava Usorac upozoravajući da je evidentna i nestašica mesa, uz znatan rast cijena.

Kilogram junetine, dodaje, trenutno košta između 20 i 25 KM, dok smo to istzo meso  samo prije 6 mjeseci uvozili po cijeni od 3 KM iz Njemačke. Međutim sada ga nema za nabaviti u Njemačkoj.

“Pričaju nam u ministarstvima stalno o slobodnoj trgovini, pa gdje je ona sada, što se sada na nju ne pozivaju i što ne kažu dajte nam mlijeko i meso iz EU, kao što ste do sada davali. Nema,  jer EU opskrbljuje svoje tržište, ono im je prioritetno. A mi svoje nismo zaštitili kada smo imali šansu i bojim se da je sada prekasno. Izuzetno teška zima je pred nama, jer je i suša prepolovila hranu, a bojim se da ni naredna godina ne donosi ništa bolje”, zaključio je Usorac.

Oglasili se poljoprivrednici  iz FBiH i VTK BiH

Ipak u Udruženju poljoprivrednika Federacije BiH i u Vanjskotrgovinskoj komori BiH drugačije informacije.

Takos e Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo danas saopštenjem za javnost u kojem navode da je proizvodnja mlijeka u FBiH stabilna.

Što se Federacije BiH tiče proizvodnja mlijeka je trenutno stabilna i ista je u prva dva kvartala 2022. godine u prosjeku kao i predhodne tri godine”,  navodi se u saopštenju.

Istovremeno,ističu da u FBiH do kraja godine neće biti problema u proizvodnji: “Moguće je da tokom zime i ranog proljeća dođe do smanjenja proizvodnje, a sve iz razloga velike suše koja je prouzrokovala smanjenje proizvodnje kabaste hrane”.

U tom kontekstu upozoravaju kako je smanjenje proizvodnje mlijeka moguće kod malih i srednjih farmera, dok veliki proizvođači, kako navode, čak i povećavaju proizvodnju.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu kako situacija nije alarmantna i da se ne može govoriti o nestašici.

Ipak, podsjećaju da je sirovinska baza u odnosu na prethodne godine manja, a potražnja veća, ali da UHT steriliziranog mlijeka kao primarnog proizvoda, barem za sada, ima u dovoljnim količinama.

Da ne bi došlo do promjene, iz Vanjskotrgovinske komore poručuju da bi prerađivači mogli smanjiti izvoz UHT steriliziranog mlijeka - vodećeg izvoznog proizvoda. I na taj način opskrbiti bh. tržište.

O povećanju cijena nemaju zvaničnu informaciju, ali dodaju da je to izvjesno sukladno povećanju troškova proizvodnje.