<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NATO je zabrinut zbog rasta tenzija i retorike u BiH, ali isključuje mogućnost sukoba

NATO trenutno radi na provedbi paketa izgradnje kapaciteta u oblasti odbrane, što je oblik nove podrške koji su ponudili BiH.

29. novembar 2023, 5:43

Ministri vanjskih poslova NATO-a sinoć su razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu s fokusom na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

Što se tiče BiH, postoji zabrinutost sa konstantnim političkim tenzijama, pojačanom retorikom i aktivnostima koje produbljuju podjele i to je nešto što zabrinjava članice Alijanse. S druge strane NATO, kako za Buku kaže zvaničnik NATO-a iz Brisela, ne vide direktnu prijetnju sigurnosnoj situaciji, ali ove zabrinjavajuće radnje nisu dobre za sigurnost. Sve to NATO čini vrlo opreznim.

NATO ima potpuno povjerenje u EUFOR čiji su produžetak misije u BiH podržali, ali za Sjevernoatlanski savez to nije dovoljno. Oni žele vidjeti kako čelnici BiH preuzimaju više odgovornosti na sebe za svoju zemlju, te da se istinski i konstruktivno uključe u procese koji imaju za cilj izgradnju bolje zemlje za svoje građane, koncentrišući se na reforme.

Davanje preporuke Evropske komisije da se otvore pregovori nakon što se ispune određeni uslovi za NATO su pozitivni znakovi.

NATO želi vidjeti veći angažman domaćih političara, u prevodu bh. političari ne rade dovoljno na reformama. Saveznici žele i više interne diskusije na Zapadnom Balkanu jer je taj region od strateškog značaja NATO-u koji želi istražiti načine na koje može bolje podržati region, potvrdio nam je to zvaničnik NATO-a.

Prema informacijama Buke NATO ne vidi sigurnosnu krizu niti u BiH niti u Srbiji, ali

obje zemlje imaju ulogu u jačanju stabilnosti regiona i tome mogu jako doprinijeti.

Koraci Srbije za doprinos regionalnoj sigurnosti je konstruktivno učešće u dijalogu Beograda i Prištine, dok je odgovornosti BiH na političkim i državnim liderima da se interno upuste u konstkrukitvan rad te da se fokusiraju na reforme, pomirenje, te da se ne upuštaju u zapaljivu retoriku i radnje kojima smo svjedočili posljednjih mjeseci i godina.

Prisustvo Alijanse u BiH ogleda se kroz NATO sjedište u Sarajevu i njihova uloga nije da održavaju sigurnost jer je to posao EUFOR Althea misije. Prisustvo NATO-a se ogleda u podršci i savjetovanju bh. vlasti kako da sprovedu reforme u bezbjednosno-odbrambenom sektoru.

Drugi zadatak NATO-a u Sarajevu je pružanje podrške Althea-i. Tu se radi o administrativnoj i logističkoj podršci.

Izvor Buke dodaje da saradnja BiH i NATO-a raste te da će brzina procesa pristupanja Savezu zavisiti od toga koliko to BiH želi.

NATO trenutno radi na provedbi paketa izgradnje kapaciteta u oblasti odbrane, a to je oblik nove podrške koji su ponudili BiH.

BiH za sada ima program reformi, ali NATO očekuje da će od BiH uskoro dobiti program za ovu godinu.