<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nastavlja se targetiranje Pravde za Davida: Dodik- sarađivali su sa strancima i opozicijom na rušenju vlasti u RS

Iz grupe Pravda za Davida potvrdili su nam da spremaju tužbu protiv Milorada Dodika.

07. juni 2023, 12:41

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče da je veoma jasno da se stradanje djece i građana u dvije nezapamćene tragedije u Srbiji "zloupotrebljava i koristi za eliminisanje vlasti predsjednika Aleksandra Vučića, koji istrajava sve ovo vrijeme na srpskom stanovištu koje, nažalost, uvijek povlači i silne rizike i lične žrtve".

Na pitanje agencije Srna da prokomentariše najnovija dešavanja u Srbiji, Dodik je odgovorio da je to stvar političkih procesa i da sve liči na ono što je Republika Srpska prošla u bliskoj prošlosti kada je još nerazjašnjenja smrt mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke zloupotrebljavana duži period za obračun sa vlasti u Srpskoj, prenosi RTRS.

“Mi smo prošli nešto slično sa grupom ‘Pravda za Davida’ iza koje je stajala opozicija u Republici Srpskoj i britanska obavještajna služba. Ta služba je očigledno umiješana i u ove nemile događaje posljednjih dana u Srbiji, proizvodeći dezinformacije i strah i praveći društveni ambijent u kome preovlađuje ekstremističko ponašanje protiv aktuelne vlasti. Ubijeđen sam da su inspiratori i proizvođači i ovog nereda u Srbiji Britanci odnosno njihove tajne službe sa svojim saradnicima iz Srbije. Oni su u slučaju ‘Pravda za Davida’ kod nas, jer britanske službe rade to bezočno, išli tako daleko, da je slučaj nesrećnog mladića došao do pravosuđa BiH, a sve s ciljem da na mene prebace odgovornost i optuže me za navodno saučesništvo u ovom tragičnom događaju. Kada su otkriveni, pobjegli su iz Srpske, uz pomoć domaćih saradnika i tako izbjegli hapšenje. Uvjeren sam da je u Srbiji na sceni isti scenario”, rekao je Dodik.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da je drsko u oba slučaja pripisivati britanskim obavještajcima bilo kakvh ulogu u rušenju vlasti.

“Drugi problem u ovoj izjavi je daleko veći, pominje se organizovanje njihovog bijega od strane domaćih saradnika, pa se postavlja pitanje - ako su to službe u entitetu znale, zašto niko nije uhapšen. Strane obavještajne službe vam izbuše sistem, a vi ih mirno ispratite preko granice. Ovo je ujedno i uvreda za članove grupe Pravda za Davida, jer su sistemski šikanirani i bili izloženi represiji, do danas i prekršajnim postupcima, jer su postavljali jednostavno pitanje 'ko je ubio mladića'. Uostalom, u interpretacijama ovdašnje vlasti, njih su stranci rušili decenijama, što obojenim revolucijama, što arapaskim proljećima, organizovanim državnim udarima, pa je ta vlast uspjela odoljeti. Problem je što se svaka kritika vlasti u njihovom spinu izjednačava sa rušenjem vlasti”, rekla je za BUKU Topić.

Dodaje da se kroz ova dešavanja, kako u Srbiji, tako i izjavama o rušenju vlasti koje slušamo dvije decenije, vidi jedna ista matrica.

“Neistomišljenici se targetiraju kao izdajice, strani plaćenici, spodobe, ološ, lešinari, hijene... svjesno, namjerno, bezobrazno, i tako dovode u opasnost, što je i krajnji cilj autora opasnih namjera. Ovakvim izjavama cilj je okrenuti situaciju u sopstvenu korist, čak i kad znate da širite laži, obmanjujete javnost i građane, kad ne marite da li ste čuvanjem sopstvene vlasti po svaku cijenu ugrozili ljudski život. Takođe, javno iskazujete prezir i nepoštivanje prema institucijama i pravnoj državi, vi istražujete, presuđujete, hapsite, prisluškujete i ne marite za pravne, moralne i sve druge posljedice izazvane ovakvim izjavama i kvalifikacijama”, rekla je Topić.

Ozren Perduv iz neformalne grupe Pravda za Davida kaže da Milorad Dodik ne bira, ni sredstva, ni teme kojima će podilazati autokratskom režimu u Srbiji.

“Samo je zaboravio da kaže da njegov režim, ali duboko sam uvjeren i on lično, stoje iza zataškavanja ubistva Davida Dragičevića, u čije su ubistvo umiješani pripadnici MUP-a Republike Srpske. Svakodnevne proteste na Trgu Krajine su organizovali i vodili isključivo roditelji ubijenog Davida. Nikakvi opozicionari, a kamoli nekakvi britanski obavještajci. Mi smo rušili nepravdu, laži, kriminal i zlo, a to što se Dodik poistovjećuje sa svim navedenim, to je ipak njegov problem”, rekao je Perduv za BUKU.

On kaže da sramna i ozbiljna targetiranja prema članovima grupe Pravda za Davida nikada nisu ni prestala.

“Ali, ništa drugo i ne očekujemo od takvog čovjeka. Namjerno stvaraju atmosferu tenzija, incidenata i nasilja, jer je to prostor u kojem najbolje djeluju. Baš poput lešinara. I nažalost, nadležni organi, tj. tužilaštva, nikada do sada na takva etiketiranja koja dolaze od najviših zvaničnika nisu reagovali. Juče smo se unutar naše grupe dogovorili da ćemo ispred našeg udruženja, dakle kao pravno lice, podnijeti tužbu zbog klevete protiv Milorada Dodika”, dodaje Perduv.

Iz partije PDP-a podsjetili su Milorada Dodika da se prije pet godina u Banjaluci desilo još uvijek nerasvijetljeno ubistvo mladića, a ne pokušaj revolucije.

“Iako je njemu to možda teško shvatiti, ne vrti se cijeli svijet oko njega, nego su ljudi gladni pravde, što se u jednom momentu koncentrisalo u traženje pravde za ubijenog mladića, a izjava Dodika da je to djelo službi da bi se on svrgnuo je morbidna i užasavajuća. Ako je zaboravio, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je 28.6.2018. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela ubistva i to čak tri mjeseca od smrti mladića. Prije toga, podsjetićemo ga, na skandaloznoj konferenciji za medije MUP Republike Srpske je pokušao predstaviti da se kobne noći desila krađa i samoubistvo, što je još više izazvalo bunt naroda i nepovjerenje u institucije. A narod koji ne vjeruje institucijama, pravdu traži na druge načine”, saopštili su iz ove partije.

Dodaju da nije ni tada Milorad Dodik, kao predsjednik Republike Srpske, iskoristio svoj autoritet da traži od institucija da djeluju profesionalno, nego je bila potrebna posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, formiranje Anketnog odbora, ispitivanje više desetina svjedoka, dokazivanje i obiman izvještaj, da bi se konačno reklo da ubistvo jeste ubistvo.

“Nije tada djelovao primjereno, kao što ne djeluje ni sada. I ne, nije Milorad Dodik žrtva svjetskih zavjera i heroj koji to sve pobijeđuje, kako sebe pokušava predstaviti u svakoj situaciji, žrtve ovog sistema, koji je on kreirao su David, Vukelić, Đurović, Arbutina, Krunić i mnogi drugi za koje se i dan-danas čeka istina i Pravda”, ističu.