<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Namjenska industrija interesantna investitorima: Ko je kupio trećinu preduzeća "Tito" u Sarajevu?

15. april 2024, 5:50

Na Sarajevskoj berzi danas je ostvaren veliki promet akcijama kompanije Pretis Vogošća, koja je jedan od lidera vojne industrije Bosne i Hercegovine.

Naime, prometovano je akcijama ove firme u vrijednosti od 14,3 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba. U sklopu 23 transakcije prometovano je 1.403.341 dionica, po prosječnoj cijeni od 10,20 KM.

Prodati udio predstavlja čak 33 posto vlasništva u ovom vojnom gigantu.

Ko je prodao, a ko kupio akcije, bit će poznato nešto kasnije. No, ko god da stoji iza ove akvizicije – postao je drugi najveći suvlasnik kompanije, piše Biznisinfo, prenosi N1.

Najveći dioničar je Federacija BiH koja drži kontrolni paket od 51 posto. Sa preostalih 49 posto akcija slobodno se trguje na berzi. Te akcije većinom su u vlasništvu investicionih fondova

Pretis je kompanija u velikom usponu. Prošle godine su povećali prihode za oko 22 miliona KM na 76 miliona KM, i skoro udvostručili dobit na oko 11 miliona.

Ovo je sjajan rezultat naročito ako se uzme u obzir da je kompanija 2021. poslovala s gubitkom od milion KM.

Očito je da je Pretisu vraćen stari sjaj te da kompanija vraća svjetski prestiž kakav je nekada imala, jer skoro kompletan prihod dolazi sa stranih tržišta.

Inače fabrika Pretis je širokim narodnim masama poznat uglavnom kao proizvožač ekspres lonaca za brzo kuvanje, po kojem je ovo posuđe dobili i naziv pretis – lonac.

Čak i oni koji imaju ovakav lonac u kući ne znaju kako je nastalo njegovo ime.

Naime fabrika Pretis se i u socijalizmu bavila namjenskom, to jest vojnom proizvodnjom, dok su lonci bili samo usputni proizvod, a njeno ime je akronim i znači: Preduzeće Tito Sarajevo.