<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mještani Lazareva ponovo se žale na smrad iz Jelšingrada: Ispekcija na terenu, naložena kontrola kvalitete vazduha

Mještani naselja Lazarevo /Budžak prije nekoliko dana žalili su se na nesnosan smrat koji dolazi iz Jelšingrada.

07. juni 2023, 11:04

Foto: BUKA, arhiva

Prije osam mjeseci građani su se takođe žalili na smrad iz Jelšingrada, pa je nakon prijava smrad stao, sad se, po riječima mještana, opet vratio.

Iz Insepktorata RS rekli su da je republička ekološka inspekcija izvršila je u toku ove sedmice novu kontrolu kod predmetnog subjekta zbog prijava građana koje su se odnosile na ponovno širenje neugodnog mirisa iz kruga preduzeća ,,Jelšingrad Livar livnica čelika“ a.d. Banja Luka.

"U toku inspekcijske kontrole, te prema izjavi odgovornog lica preduzeća, konstatovano je da je u fabrici vršeno izlijevanje legura čelika u gotove kalupe koji su nabavljeni iz inostranstva, a koji su izrađivani od smjese kvarcnog pijeska i hemijskih sredstava koja se koriste za stvrdnjavanje. Obzirom na ponovnu pojavu neugodnih mirisa, evidentno je da instalisana ventilacija u fabrici nije u mogućnosti da neutrališe neugodne mirise koji se počnu isparavati iz kalupa u kojima se izlivaju legirani čelici i prilikom hlađenja istih", rekli su za BUKU iz Inspektorata RS.

Dodaju da je inspektor donio Rješenje o sedmodnevnom 24 časovonom kontinuiranom mjerenju i analizi kvaliteta vazduha (emisija) svih zagađujućih materija (neorganskih gasovitih materija, organskih gasovitih materija i kancerogenih gasovitih materija) i to na lokacijama iznad svih peći u kojima se vrši topljenje metala na visokim temperaturama, zatim na mjestu izrade kalupa, na mjestu i u vrijeme hlađenja izlivenih kalupa i u krugu fabrike na mjestu koje je na udaljenosti od oko 50 m od najbližeg stambenog objekta.

"Mjerenja je potrebno izvršiti putem ovlaštenog i licenciranog pravnog lica, a u dane mjerenja potrebno je da pogoni radi u punom kapacitetu kako bi se utvrdili vjerodostojni rezultati. Takođe, inspektor je izrekao i mjeru zabrane upotreba svih sredstava, materijala i uređaja, kao i obavljanje svih djelatnosti koje prouzrokuju nekontrolisanu emisiju neugodnih mirisa i disperziju polutanata u atmosferu, te izrekao novčane kazne pravno i odgovornom licu", dodaju.