<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mizeran učinak najplaćenijih političara

Posao pojedinih delegata u Parlamentu BiH izgleda ovako: 0 inicijativa, 0 delegatskih pitanja, dolazak na sjednicu jednom mjesečno i 6.000 KM plata

09. august 2023, 8:14

foto FENA

Kolektivni godišnji odmor u Parlamentarnoj skupštini BiH uveliko traje. Zastupnici i delegati se ne mogu pohvaliti kvalitetnim radom u prethodnim mjesecima, baš kao ni izvršna vlast.

Prije nekoliko sedmica smo analizirali pojedinačni učinak zastupnika i utvrdili smo kako su se u prvih osam mjeseci mandata aktivnošću isticala samo dva zastupnika od ukupno 42 koliko ih sjedi u Zastupničkom domu PSBiH.

Mjesečna plata kao 12 minimalnih penzija

Da ništa bolja situacija nije ni u Domu naroda Parlamenta BiH može se zaključiti iz analize kojom smo pratili aktivnost delegata u dvije kategorije. Inicijative i delegatska pitanja.

Od 15 delegata koliko ih broji Dom naroda, najaktivniji je delegat iz Kluba Hrvata Zlatko Miletić (ZNG) sa jednom inicijativom i pet delegatskih pitanja. Iza njega je delegat iz Kluba Bošnjaka Džemal Smajić (SBiH) koji je imao jednu inicijativu i četiri delegatska pitanja, dok je  delegat Kluba Hrvata Ilija Cvitanović (HDZ 1990) imao jednu inicijativu i tri delegatska pitanja. 

Delegat Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović (SDA) nije imao inicijativa, a imao je tri delegatska pitanja.

Svi ostali delegati su imali manju aktivnost u ovim kategorijama. Tako niko od preostalih delegata nije imao više od dva delegatska pitanja, a velika većina nije imala čak nijednu upućenu inicijativu.

Jedini koji je imao jednu inicijativu je delegat Kluba Bošnjaka Kemal Ademović (NiP), ali nije  imao delegatskih pitanja.

Delegatkinja Kluba Srba Snježana Novaković-Bursać (SNSD) nije imala inicijativa, a imala je dva delegatska pitanja, a isti učinak imala je i delegatkinja Kluba Hrvata Marina Pendeš (HDZ BiH).

Također bez inicijativa, i sa samo jednim delegatskim pitanjem ostali su delegati Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) i Želimir Nešković (SDS), zatim delegati Kluba Bošnjaka Safet Softić (SDA) i Dženan Đonlagić (DF), a isti učinak je imao delegat Kluba Hrvata Zdenko Ćosić (HDZ BiH). 

Ono što je posebno zanimljivo jeste da su tri delegata ostala bez inicijative i bez delegatskog pitanja, a to su delegat Kluba Hrvata Dragan Čović (HDZ BiH) i delegati Kluba Srba Radovan Kovačević (SNSD) i Nikola Špirić (SNSD).

Dakle, ovo je učinak delegata gornjeg doma državnog Parlamenta kada je riječ o pojedinačnim aktivnostima u prvih šest mjeseci mandata.

Da li je ovaj učinak dovoljan za period od pola godine? Bio bi možda dovoljan kada bi delegati bili plaćeni nekom prosječnom platom u Bosni i Hercegovini.

Međutim, stanje je potpuno drugačije. Spomenuti delegati mjesečno primaju po šest prosječnih plata, ili nekih 12 minimalnih penzija.

Posao delegata u državnom Domu naroda je jedan od najplaćenijih poslova u Bosni i Hercegovini, i kao i njihove kolege zastupnici znatno su plaćeniji i od funkcionera u izvršnoj vlasti.

Ako se uzme u obzir standard života u ovoj zemlji, Bosna i Hercegovina ima najplaćenije političare u Evropi. Dakle, nigdje u Evropi ne postoji toliki jaz između plate radnika u realnom sektoru i plate skupštinskog delegata koji može i da radi, ali i da ne radi i opet će bez ikakvih sankcija dobiti svoju enormnu platu.

Ruku dižu samo ako predsjednik stranke dozvoli

Vrijedi napomenuti da delegate u Dom naroda ne biraju građani. U Dom naroda se dolazi tako što vas delegira stranka ili određena koalicija, tako da u ovom domu možete završiti čak i da ste na izborima imali samo dvocifren broj glasova. Možete završiti čak i da niste bili kandidat na izborima, dovoljno je samo da budete u odličnim odnosima s predsjednikom svoje stranke i bit ćete nagrađeni ovim poslom.

U ovom domu, čast izuzecima, najčešće završe oni stranački kadrovi koji nemaju nikakvog dodira s realnošću, pa su tako u državnom Domu naroda uglavnom padale sve korisne inicijative i prijedlozi zakona. Istina, padali su uglavnom voljom delegata SNSD-a i HDZ-a. Takozvani evropski zakoni su padali isto onako kako su padale i brojne inicijative za smanjenje plata parlamentarcima, ukidanje pojedinih naknada i privilegija itd.

Kada je riječ o ovom sazivu Doma naroda, nisu puno zakona oborili. Naime, s obzirom da zakoni  koji su dio 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije nisu još ni došli do Doma naroda PSBiH , shodno tome delegati nisu imali šta ni obarati, kao što su to radile njihove kolege iz prethodnog mandata. 

Jedino pozitivno što se može izdvojiti, a da su građani ove zemlje imali koristi, jeste usvajanje izmjena Zakona o PDV-u kojim se ukinula naplata PDV-a na doniranu hranu.

Dakle, ovo je sva korist koju su građani BiH vidjeli od državnih parlamentaraca u ovom mandatu, a korist koju parlamentarci vide od građana je nemjerljiva, s obzirom da osim plata, imaju i broje druge benefite iz budžeta kojeg pune svi građani.

Na kraju, vrijedi napomenuti da se za rad političkih stranaka u BiH godišnje iz budžeta izdvaja oko 20 miliona KM. Preskupo plaćene organizacije koje rade na dizanju tenzija, a ne penzija.