<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NAPAD OŠTRIM PREDMETOM Ministarstvo se oglasilo o vršnjačkom nasilju u sarajevskoj školi

Učenik 9. razreda je oštrim predmetom povrijedio svog vršnjaka

29. maj 2024, 11:28

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo se oglasilo o dešavanjima u u Osnovnoj školi “Behaudin Selmanović” u Briješću.

Podsjećamo, učenik 9. razreda je oštrim predmetom povrijedio svog vršnjaka u učionici.

“Uz želje za što brži oporavak povrijeđenog učenika Osnovne škole “Behaudin Selmanović”, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ističu da će u fokusu njihovih narednih aktivnosti biti briga da psihološka podrška u suočavanju sa stresnom situacijom bude dostupna svim učenicima i prosvjetnim radnicima, ali i ispitivanje primjene postojećih sigurnosnih protokola u školi”, naveli su iz Ministarstva.

U Ministarstvu očekuju detaljne informacije od Uprave škole, kako bi se utvrdilo da li su poduzete potrebne mjere za prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika.

Najavili su i ispitivanje efikasnosti postojećih sigurnosnih protokola.

S tim u vezi, iz resornog ministarstva će se sastati s rukovodstvom škole.

Iz Ministarstva su govorili i o navodima da nije dozvoljeno da se nastava online putem. Naglasili su da uznemirujuće situacije poput ove nisu vrijeme za prebacivanje odgovornosti i međusobne optužbe, već za konstruktivan pristup i zajednički angažman, kako bi se preduprijedilo ponavljanje incidenata u budućnosti.

“Problematika neprihvatljivih oblika ponašanja zahtijeva multisektorski pristup, uključujući podršku svih referalnih mehanizama u zajednici, zbog čega će se i u ovom slučaju postupati uvažavajući najbolji interes maloljetnih učenika”, poručili su iz Ministarstva, te najavili kako će se pobrinuti da stručne službe škole pruže psihološku podršku učenicima i nastavnicima potrebnu za suočavanje sa stresnom situacijom.