<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

"U hljeb od brašna tip 500 se dodaju sjemenke, pakovanje od litre je 950 mililitara..." ministar u Vladi RS o izbjegavanju propisa...

Ministar trgovine i turizma u Vladi RS Denis Šulić rekao je da je pripremljena uredba kojom će biti regulisane cijene osnovnih životnih namirnica u Srpskoj, posebno hljeba i pekarskih proizvoda.

12. februar 2024, 1:45

On je rekao da pod pekarskim proizvodima ne misli na sve pekarske proizvode, jer s emora poštovati tržište.

"Ono što možemo je da obezbijedimo da osnovni hljeb (narodni, domaći) bude što jeftiniji za građane" kazao je on pomenuvši da je na snazi Uredba o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice.

"Pekari vješto izbjegavaju ovu maržu na osnovne životne namirnice, kada se tiče hljeba od brašna tip 500, dodatkom raznih aditiva ili sjemenki ili nekog drugog dodatka, taj hljeb više ne potpada pod ovu našu uredbu i onda nije po ograničenoj marži. Iz tog razloga ćemo pokušati naći način kako da smanjimo prostor za, uslovno rečeno, manipulaciju sa samom uredbom" rekao je ministar Denis Šulić.

On je rekao da će se prekontrolisati i ostali proizvodi te da je moguće da će neki proizvodi biti dodati u izmjenu ove uredbe o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice.

"Imali smo određene stvari da neko pakuje određeni proizvod umjesto u litar pakuje u 950 mililitara pa pita da li to potpada pod osnovne životne namirnice odnosno pod ovu uredbu. I te ćemo stvari definisati. " kazao je Šulić.

On je naveo je da je obezbijeđeno 500 tona brašna i oko 1.500 paketa hrane za najugroženije u Republici Srpskoj.