<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Maja Dragojević-Stojić: Najveći korisnik stranih sredstava je upravo Vlada Republike Srpske!

Da li će se i Vlada RS naći na spisku agenata stranog uticaja"?

28. septembar 2023, 1:42

Maja Dragojević-Stojić, poslanica SDS-a, na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine na raspravi o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, pitala je da li će Ministarstvo pravde donijeti zakon o vladinim organizacijama.

"Osnovni problemi samog teksta Nacrta u tome je da se predlaže da se reguliše rad samo jednog broja neprofitnih organizacija što je potpuna diskriminacija i nije u skladu sa evropskom konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, kao ni sa Ustavom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine te Zakonima o udruženjima i Fonacijama i poreskom postupku RS. Zašto su obuhvaćane samo organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, a ne i one koje se finansiraju iz Budžeta Republike Srpske, odnosno koje plaćaju svi građani Republike Srpske”, rekla je Dragojević-Stojić.

Ona je dodala da se Nacrtom žele zabraniti pojedine aktivnosti kao što je zagovaranje javnih politika, izmjena zakona, što je, kako je rekla, jedna od suštinskih uloga organizacija civilnog društva.

“Uvođenjem obaveza za materijale koji su rezultat djelovanja za neprofitne organizacije kao i sama sintagma agent stranog uticaja je po svojoj prirodi nedemokratska i predstavlja način dodatnog pritiska i stigmatizacije svih koji se usude kritikovati vlast. Ove odredbe su praktično i nesprovodive, ali i pravno nedovoljno nedefinisane i predstavljaju prostor za mnoge zloupotrebe. Nacrt predlaže postupke i register koji već postoje. Već su u sudovima registrovana udruženja civilnog društva i postoji registar Ministarstva uprave i lokalne samouprave, a za izradu ovog registra finansirala je Evropska unija i postoji registar Ministarstva pravde BiH gdje su navedene sve organizacije civilnog društva u BiH. Sve neprofitne organizacije podnose jednom godišnje izvještaje APIF-u i oni su javni i dostupni Poreskoj upravi i javnosti”, rekla je Dragojević-Stojić i istakla je da nema opravdanje za dodatni trošak iz Budžeta za izradu novog registra.

“Nacrt ne predviđa nikakav pravni lijek u slučaju kršenja zakona, već se odmah predviđa zabrana rada te neprofitne organizacije. To nigdje nema. Mi imamo slučaj u zdravstvu da su bolnice prve koje krše Zakone o platama i doprinosima, duguju stotine miliona konvertibilnih maraka na ime doprinosa na PIO i zdravstvo i ne snose nikakve sankcije. Opet se radi o jednoj vrsti diskriminacije. Posljedice jednog ovakvog Nacrta su da će svako udruženje koje dobije sredstva iz inostranstva za bilo koje svrhe biće označeno kao ‘agent stranog uticaja’, tako da će i kulturno-umjetnička društva koja dobiju donaciju za odlazak na smotru folklora na primjer u Sloveniju ili škola fudbala koja dobije sredstva od UEFA-e, ili na primjer udruženje dijabetičara koja dobiju sredstva iz Austrije za nabavku pojedinih lijekova, udruženje za zaštitu žrtava porodičnog nasilja, udruženja za rad sigurnih kuća, javne kuhinje, svi će se moći naći na spisku agenata stranog uticaja”, ističe Dragojević- Stojić.

Ona kaže da će se na udaru ovog zakona naći svi nezavisni mediji i udruženja koja se bave medijskim izvještavanjem, a svaka objava koju ne finansira vlada ili neko ministarstvo biće označeni kao ‘agent stranog uticaja’ i to se prije svega odnosi na Kapital, Buku, Direkt portal, Gerilu, BN I sve nezavisne opozicione portale.

Dodaje da je još jedan problem ovog Nacrta to što većina ekoloških organizacija, kao što su ekološke grupe, planinarska udruženja ili udruženja koja se bave zaštitom starih zanata i rukotvorina, neće moći naći sredstva za sastavljanje dodatnih izvještaja koje ovaj nacrt predviđa

“Najveći korisnik stranih sredstava je upravo Vlada Republike Srpske, svi sudovi, tužilaštva. Većina škola u Republici Srpskoj renovirano je upravo uz ppdršku Evropske unije, milioni i milijarde sredstava iz Fondova Evropske unije, članice zemalja Evropske unije, MMF-a, Svjetske banke, sve je to donirano Vladi Republike Srpske. Da li će se i Vlada naći na ovom spisku, to sam pitala na početku, jer se pola Budžeta puni iz stranih izvora. Donošenje ovakvog zakona nema nikakvog opravdanja i nakon kriminalizacije klevete čemu smo svjedočili ovo samo vodi u još dodatni totalitarni režim”, zaključila je Dragojević- Stojić.