LIJEK

Lijek koji djecu vraća u život poskupio za 120%, a često ga nema u apotekama!

Prepucavaju se nadležni, oboljeli trpe

13. maj 2022

Foto Gerila info

Diazepam klizma, lijek koji stotine djece u BiH koja dožive febrilnu konvulziju ili epi napad vraća u život, se od početka pandemije tek povremeno može kupiti u našim apotekama. Mada zvuči nevjerovatno on čak nije ni registrovan u Bosni u Hercegovini, što je potvrdila i Agencija za lijekove BiH.

Nadalje u Federaciji BiH, ni u jednom kantonu ,ovaj lijek nije na Esencijalnoj listi lijekova, pa ga roditelji moraju sami kupovati po cijeni koja je porasla za nevjerovatnih 120 %- sa 7 KM koliko je prije nekoliko godina bila cijena jedne klizme sada je dosegla nevjerovatnih 26 KM.

Amina Alaim iz Sarajeva je jedna od majki koja koristi ovaj lijek za svog sina Hamzu.

Kako pojašnjava, lijek mora imati uvijek kod sebe jer nikada ne zna koliko će ovih klizmi trebati ili kada će se napad desiti. A kada se napad desi ukoliko ne stane nakon 3 do 5 minuta mora biti prekinut uz pomoć lijek ili prijeti intezivni odjel, pa čak i smrt.

Trenutno u Sarajevu jedna klizma, jedan komad od 10 mg, košta 26 KM, dok od 5 mg košta 19.30 KM, a kada mi dijete ima napad trebam dva komada od 5 mg ili jedan od 10 mg, jer on koristi 7.5 mg na svoju klilažu. Evo upravo sam dobila informaciju da u jednoj apoteci u Tešnju Diajzepam klizma od 5 mg  košta 10 KM, a od 10 mg 18.80 KM. Međutim pored cijena, činjenice da lijek nije registrovan u BiH, niti je na Esencijalnoj listi  u kantonima, problem je i što ga često uopšte nema u apotekama. Ja sam primjerice zadnje klizme djetetu kupila u Srbiji, a račun iz sarajevske apoteke mi je proslijedila jedna mama”.

I dok se u slučaju epi napada ne zna koliko je klizmi potrebno na mjesečnom nivou, jer se ne zna koliko će napada biti, u slučaju djece koja imaju West sindrom ili Dravet sindrom ovaj lijek je potreban na dnevnoj osnovi.

Naša sagovornica podsjeća i da je ovaj lijek u većini zemalja besplatan, a ako već nije besplatan onda je jeftin. Primjerice u Holandiji jedna kutija sa 5 komada klizmi košta 1 euro, a od 10 komada nevjerovatnih 1.29 eura.

Znam da mnogi trebaju ovaj lijek, ali šutnjom ništa nećemo postići. Moramo svi zajedno reagovati i tražiti od nadležnih institucija da se lijek registruje, da dođe na Esencionalnu listu”, jasna je naša sagovornica, koja kao posebno pozitivnu vijest ističe inicijativu za refundaciju ovog lijeka, koju je početkom sedmice podnijela Danijela Kristić (Narod i pravda), zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS.

Probleme sa nabavkom lijek imaju roditelji širom Federacije BiH.

Potvrdila nam je to i Halima Suljić iz Zenice, Vesna Zirojevićiz Sarajeva i Sanaela Glamočak iz Mostara koje su do lijeka mjesecima dolazile samo zahvaljujući humanitarcu  Dragoslavu Šiniku, predsjedniku Udruženja za pomoć nedovoljno razvijenim licima Gradiška, koji je lijekove nabavljao van BiH.

Opširnije u audio prilogu ISPOD

Bilsena Šahman, zastupnica u Skupštini kantona Sarajevo i članica upravnog odbora federalne farmeceutske Komore kaže za BUKU da se ovaj lijek lako može proizvoditi i u našoj zemlji, ali da institucije nažalost nemaju sluha.

Situacija u Republici Srpskoj je utoliko bolja jer se ovaj lijek nalazi na esencijalnoj listi.

Ovdje je takođe nakon višemjesečnih sastanaka koje je sa mninistrom zdravlja Republike Srpske Alenom Šeranićem inicirao upravo Dragoslav Šinik, a u razgovore se uključilo i Udruženje magistara farmacije Republike Srpske, jedan od zaključaka je da bi se ovaj lijek trebao početi proizvoditi u javno zdravstvenoj ustanovi "Apoteka" Gradiška.

Međutim, kako nam je potvrdio Šinik još uvijek nije poznato kada bi se moglo početi sa proizvodnjom lijeka Diazepam klizma  u Gradišci čime bi se konačno riješio problem nestašice ovoga lijeka na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.