<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lajčak sa Šmitom o trenutnoj situaciji u BIH

15. april 2024, 8:30

Evropski savjet donio je krajem marta odluku da otvori pristupne pregovore sa BiH

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak saopštio je da se sastao u Sarajevu sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji u BiH i da je tom prilikom istakao važnost pružanja pomoći BiH kako bi ta zemlja napredovala na evropskom putu.

Lajčak je na društvenoj mreži Iks naveo da se u Sarajevu sastao sa Šmitom, kojeg inače Republika Srpska ne priznaje, kako bi razmjenili mišljenja o trenutnoj situaciji u zemlji.

"Naglasio sam važnost pomoći BiH da napreduje na evropskom putu", napisao je Lajčak, koji je i sam bio visoki predstavnik u BiH, i dodao da je "uvijek posebno vratiti se na prethodna radna mjesta".

Lajčak je prethodno objavio da je u Sarajevu razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Dinom Konakovićem o trenutnom zamahu u odnosima EU i BiH i da su se saglasili da je potrebno "riješiti preostale izazove", kako bi konačno počeli pristupni pregovori EU sa BiH.

"Započeo sam dan u Sarajevu otvorenom i iskrenom diskusijom sa ministrom spoljnih poslova Dinom Konakovićem. Razgovarali smo o trenutnom zamahu u odnosima EU i BIH i saglasili se da je potrebno riješiti preostale izazove da bi konačno počeli EU pristupni pregovori", naveo je Lajčak na društvenoj mreži Iks.

Evropski savjet donio je krajem marta odluku da otvori pristupne pregovore sa BiH.