<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kristijan Šmit pohvalio Srbiju za poštovanje Dejtona

19. maj 2024, 8:58

- Moram reći da Srbija, kao potpisnica i kao pravni nasljednik Jugoslavije, zaista poštuje osnovne strukture Dejtona, uključujući i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Bilo je nekih pokušaja Dodika da privuče Vučića na svoj put. Vidim da on, za sada, nije krenuo tim putem".

Ovo je u intervjuu Glasu Amerike rekao visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji nije priznat u Republici Srpskoj.

"Postoji dosta zabrinjavajućeg kada je Republika Srpska u pitanju. Sam Dodik ne poštuje Dejton. On želi - i nastoji- stvoriti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine paralelnu pravnustrukturu koja bi mu dala laku mogućnost za otcjepljenje. To nije samo pitanje Dejtona, nego i funkcionalnosti i integriteta cijele regije", kazao je Šmit.

Prema njegovim riječima Evropska Unija je navikla poticati svoje argumente mrkvom, a ne batinom.

"Moj položaj meni daje mnogo batina, ali malo mrkvi. Vidim da korištenje batine daje rezultate, uključujući i vršenje pritiska na gospodina Dodika. To je način da se nosi sa takvim ponašanjem i da ga se stabilizuje. Rekao sam to i na zasjedanju Savjeta bezbjednosti, međunarodna zajednica mora biti spremna da, ako vidimo nastojanje za raspadom, da to ne samo promatramo, nego i da djelujemo", poručio je Šmit.