<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prezentovan prvi izvještaj o radioaktivnosti, može li se spasiti Trgovska gora?

U Banjaluci su danas biti predstavljeni rezultati istraživanja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Republičkog zavoda za geološka istraživanja, u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

05. mart 2024, 11:18

foto BUKA

Istraživanja su počela 2. oktobra prošle godine na području opštine Novi Grad, a početna lokacija istraživanja je naselje Mlakve, jer je to najbliža lokacija Trgovskoj gori sa strane granice BiH.

Vlada Republike Srpske je za finansiranje istraživanja, u budžetu za prošlu godinu izdvojila milion maraka.

Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju  izjavio je danas kako su svi posvećeni krajnjem cilju, a to je da Hrvatska odustane od odlaganja na Trgovskoj gori

"Svi moramo dati 100%,, onaj ko se umorio, ne može biti dio tima. Mi ćemo slušati stav struke, stav naroda. Maksimalnim naporima možemo da pobijedimo Hrvatsku u njihovim namjerama" rekao je on.

On je istakao da će istraživanja koja se sprovode na području Republike Srpske pomoći u dodatnoj argumentaciji da borba bude uspješna, te da su osim terenskih u planu i naučna istraživanja koja bi ukazala na ostale potencijalne prijetnje - sociološke, ekonomske, bezbjedonosne.

Prvi rezultati pokazuju nivo prirodne radioaktivnosti

Jelena Marinković iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske istakla je da su takvi rezultati očekivani i da će pomoći u slučaju najgoreg scenarija, a to je da Hrvatska počne odlaganje otpada na ovoj lokaciji.

"Uspostavljanjem strateškog monitoringa životne sredine prije nego što se pusti u funkciju dobićemo snimak nultog stanja životne sredine u Novom Gradu. Znaćemo kakva je situacija prirodne i vještačke radioaktivnosti na toj teritoriji tako da možemo prepoznati ukoliko zaista dođe do kontaminacije sa strane Trgovske gore", rekla je Marinkovićeva novinarima.

Zamjenik direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja Cvjetko Sandić rekao je da prvi preliminarni podaci do kojih su došli pokazuju da nisu baš tačne tvrdnje kolega iz Hrvatske koji su u svojim studijama naveli da karbonske naslage koje izgrađuju teren oko Novog Grada i Trgovske gore spadaju u hidrogeološke izolatore, što znači da ne propuštaju podzemnu vodu.

"Pretpostavka je da će se u slučaju nekog akcidenta sva ta štetna materija transportovati kroz podzemne tokove. Preliminarna naša istraživanja govore da imamo određena procjeđivanja ali u ovom trenutku ne možemo argumentovano to da tvrdimo i radićemo dodatna istražna bušenja i mjerenja što će biti dobra podloga da to bude naš kontraargument da nije sve tako homogeno, već naprotiv heterogeno", rekao je Sandić.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača rekao je da su stanovnici ovog mjesta u neizvjesnosti i strahu.

"Oni se boje da li će kada zaspu, biti ujutro ozračeni ili ne, kazao je Drljača.

On je dodao da se ove godine očekuje da Hrvatska donese studiju uticaja na životnu sredinu i da će to biti momenat kada institucije u BiH moraju biti naučno i pravno spremne da odgovore na to.

"Ne bih želio da istraživanja budu sami sebi svrha već mora biti u funkciji odbrane naših interesa. Najbezbolnije rješenje je da se taj otpad skladišti tamo gdje je i nastao, a Slovenija nema ništa protiv toga i nudila je Hrvatima da učine isto", zaključio je Drljača.

Na drugu stranu, Milanko Mihajilica, zamjenik Predsjednika Odbora za zaštitu životne Narodne skupštine RS izrazio je zabrinutost zbog činjenice da na ovoj prezentaciji nije pozvan niko od nevladinih organizacija, a posebno Udruženje "Grin Tim" iz Novog Grada.

"Primjetno je da se nastavlja sa starom praksom, lošom koordinacijom aktivnosti između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Žao mi je što ovdje nema nikoga od nevladinih organizacija, nije ni pozvan prije svega Grin Tim iz Novog Grada. Činjenica je da je premijer Hrvatske Plenković prije nekoliko dana izjavio, suprotno onom kako je javnost doživjela njegovu izjavu, a to je da oni nastavljaju sa svim aktivnostima na odlaganju radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora" kazao je Mihajilica.