<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

KONTROLA MLIJEKA U RS: Aflatoksin pronađen na nekoliko farmi

Evo šta kažu u Udruženju mljekara i Inspektoratu RS

11. april 2023, 11:18

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice”, dan uoči protesta poljoprivrednika u Bijeljini izjavio je da je mlijeku opet prisutan aflatoksin: “Imamo probleme i sa mlijekom opet je prisutan aflatoksin, ljudi prosipaju mlijeko, moguće je i danas na protestu da će ga prosipati“.

U Udruženju poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske za BUKU kažu da je riječ uglavnom o sporadičnim slučajevima, te da kod njihovih članova nije bilo pojave aflatoksina.

“Već duži niz godina, još od krize iz 2013. godine, konstantno radimo zajedno sa stručnjacima iz oblasti ishrane krava, pripreme silaže, te zdravlja životinja, na ovim pitanjima. U vezi sa tim, naši uzgajivači su upoznati sa preventivnim mjerama, znaju kako postupati sa hranom u skladu sa dobrim poljoprivrednim praksama, te zbog toga isporučujemo mlijeko zaista visokog kvaliteta na tržište Srpske”, rekao je za BUKU predsjednik Udruženja, Milorad Arsenić.

Ujedno podsjeća da su prije 5 godina doveli i stručnjake sa Državnog univerziteta u Sjevernoj Karolini, koji su domaćim uzgajivačima predstavili tada najnovija iskustva u toj oblasti: “Uključili smo tada i neke druge institucije u saradnju- VIRS Vaso Butozan, Poljoprivredni fakultet itd., a organizovali smo i terenske posjete. Takođe, svake godine organizujemo niz predavanja, između ostalog, i na temu kvaliteta hrane, što je takođe jedna od preventivnih mjera u suzbijanju pojave aflatoksina. Partneri su nam sve značajnije kuće koje rade distribuciju hraniva, ali i stručnjaci iz regiona, Evrope i Amerike. Pratimo aktuelna dešavanja u okruženju i putem socijalnih mreža dajemo preporuke i savjete našim članovima”.

U Inspektoratu Republike Srpske za BUKU kažu da postoji više kontrola - kontrola na otkupnim mjestima, kontrola koju rade sami proizvođači, kao i dodatne analize koje vrše same mljekare, što u konačnici znači da sirovo mlijeko koje ima povećan sadržaj aflatoksina i ne stigne do prerađivačkih pogona.

Pojašnjavaju da uzimanje uzoraka za ispitivanje kvaliteta sirovog mlijeka obavlja za to osposobljeno i ovlašćeno lice - ovlašćeni uzimač, kome ovlašćenje daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Otkupljivači mlijeka moraju imati ugovore o otkupu sa proizvođačima i ugovor o vršenju uzorkovanja mlijeka sa ovlašćenim uzimačem. Uzimanje uzoraka ovlašćeni uzimač vrši svaki mjesec na otkupnim mjestima za svakog proizvođača pojedinačno, metodom slučajnog izbora”, objašnjavaju u Inspektoratu, napominjući da proizvođači mlijeka takođe mogu uzimati uzorke i vršiti analize u svrhu samokontrole u proizvodnji, kao i da mljekara, odnosno organizator otkupa sirovog mlijeka – otkupljivač, može prilikom otkupa ispitivati pojavu rezidua na mjestima otkupa iIi kod proizvođača.

“Kada se utvrdi da je u sirovom mlijeku kod određenog proizvođača povećan nivo aflatoksina iznad dozvoljenog, a to je 0, 05 µg/kg (mikrograma po kilogramu), to mlijeko se ne može koristiti za dalju preradu i ljudsku upotrebu i taj proizvođač se isključuje iz sistema otkupa dok se analizama ne utvrdi da je nivo aflatoksina u dozvoljenim granicama. Takođe, mljekare su u procesu proizvodnje dužne, kao i ostali subjekti u poslovanju sa hranom, da redovno vrše ispitivanje, ne samo sirovog mlijeka, nego i gotovih proizvoda u ovlaštenoj laboratoriji, a u cilju zaštite zdravlja potrošača i plasiranja na tržište isključivo kontrolisanih proizvoda”, ističu u Inspektoratu RS.

Obzirom da su aflatoksini prirodni mikotoksini koji nastaju, kako prilikom skladištenja stočne hrane, tako i na samom polju, nadležne inspekcije u okviru redovnih kontrola uvoza, proizvodnje i prometa stočne hrane preduzimaju mjere u cilju suzbijanja rizika od prometa nebezbjedne hrane za životinje.

U protekloj godini prilikom uvoza za potrebe laboratorijskog ispitivanja uzeto je 200 uzoraka hrane za životinje. Nakon izvršenih analiza, kažu za BUKU u Inspektoratu,  u četiri slučaja potvrđeno je prisustvo aflatoksina, te je za sporne pošiljke zabranjen uvoz.

Takođe, dodaju, pod nadzorom nadležne inspekcije su i domaći proizvođači stočne hrane koji se periodično kontrolišu: “Međutim, obzirom na klimatske uslove u prethodnoj godini, stočari koji sami proizvode hranu za vlastitu upotrebu posebnu pažnju moraju obratiti na kvalitet i čuvanje hrane iz vlastite prizvodnje. Kako ne bi došli u situaciju da budu isključeni iz sistema otkupa mlijeka zbog pojave aflatoksina u sirovom mlijeku, neophodno je da blagovremeno spriječe konzumiranje nebezbijedne stočne hrane”.

U kojoj hrani mogu biti prisutni aflatoksini?

Aflatoksini, osim u stočnoj hrani, mlijeku i mliječnim proizvodima,  mogu biti prisutni i u sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i mnogim drugim namirnicama:

·         Žitarice

·         Kukuruz

·         Voće

·         Orašasto voće (posebno kikiriki)

·         Krompir

·         Sjemenke pamuka

Uticaj aflatoksina na ljude

Odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine, pošto su široko rasprostranjeni u prirodi. Ipak, ukoliko ste stalno izloženi njegovom dejstvu, opasnosti su veće, a najčešća bolest koja se javlja je rak jetre.

Toksični efekti primarne akutne mikotoksikoze se manifestuju kao upalne promjene na organima za varenje. Akutne aflatoksikoze se odlikuju naglim pogoršanjem stanja organizma, unutrašnjim krvarenjem i smrću. Ipak, da bi došlo do ovakvih promjena mora se unijeti izuzetno velika količina aflatoksina.