<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko to dolazi da spasi "posrnulu opštinu": Vučić, a uz njega Dodik i Višković

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Srpske Radovan Višković stigli su u Bileću gdje će održati radni sastanak u zgradi opštine Bileća

16. april 2024, 9:09

Dodika, Vučića i Viškovića po dolasku u Bileću dočekao je veliki broj građana, kao i djeca iz vrtića "Budćnost" obučena u narodne nošnje.

Predsjednik Srbije prvi put dolazi u ovu opštinu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana mediji su objavili informaciju da je Bileća bankrotirala, što je načelnik ove opštine Veselin Vujović negirao za portal BUKA, ustvrdivši kako se radi o predizbornoj kampanji.

„Opština Bileća nije proglasiti bankrot, a oni koji to tvrde očigledno su počeli predizbornu kampanju“

„Nismo proglasili bankrot, opština ne može otići u bankrot, a ova situacija nije ništa novo jer je Bileća u blokadi  bila nekoliko puta zadnjih godina, samo što je ranija vlast, SNSD, probleme rješavala telefonski da im Poreska ne blokira račune. I ta prethodna vlast je  prema Poreskoj napravila dug od 3,6 miliona. Svi se pitaju ko je dozvolio da se ne plaćaju porezi državi. A mi taj dug vraćamo koliko možemo i te poreze prema državi i prema radnicima. Opština je prije tri godine za plate izvajala preko 60 posto sredstava iz budžeta, što je nenormalno. Neko je naprimio toliko radnika, a svi mi znamo da je to bila stranačka vojska koja je glasala za određenu političku partiju, svi zanmo koju“, ističe za BUKU Vujnović i podsjeća da je puna dva mjeseca 2022. godine račun Opštine  bio u blokadi i to zbog duga od 600 000 KM preduzeću Hercegovina putevi iz 2018. godine.

slika

Ekonomista objasnio da li je moguć bankrot gradova i opština u BiH

Ekonomija

Tatjana Čalić

 A sitacija jeste teška, kaže. Uspjeli su smanjiti broj administracije za preko 90 radnika, a oni koji još rade suočeni su sa višemjesećnim kašnjenjem plata. Oko 70 posto radnika odlučilo se da tuži opštinu i oni su upravo dobili  plate za januar, a oni prestali su tek sada dobili platu za oktobar.

Na pitanje da li Vlada RS pomogla opštini rekao je da su izdvojili 2 miliona za stimulativne otpremnine, jer su i oni shvatili da je prevelik broj radnika u administraciji.

A Bileća vapi za investicijama i novim radnim mjestima.

„Skoro 1000 ljudi iz Bileće u sezoni ide da radi u Dubrovnik, hrvatsko i crnogorsko primorje. To je u redu, to je čist novac jer njihove porodice su u Bileći, nisu otišli, što je u neku ruku dobro, jer u Bileći nema dovoljan broj radnih mjesta da bi se svi zaposlili“, otvoren je Vujnović.

Na pitanje o stranim i domaćim investicijama, kaže da Bileća vapi za njima: „Imali smo prije dvije godine u najavi jednu firmu sa 7 radnih mjesta, ali to zemljište za koje je investitor bio zainteresovan se vodi na Republici Srpsko i mi ni do danas nismo uspjeli da se ta zemlja vrati na opštinu Bileća da bi njom mogli raspolagati i dati na korištenje investitoru. Eto i to je problem, sva ova zemlja je prešla na Republiku i moramo gubiti vrijeme godinima da se to vrati, da bi tim mogli raspolagati i dati investitorima za kojima naša opština vapi. Tako da i tu imamo taj začarani krug“.

Podsjeća i na obećanje iz Srbije vrijedno više od 2 miliona eura, za tri projekta. To bi kaže bila šansa opštine da se bar malo saniraju dugovi i isplate zaostale plate, porezi i doprinosi.

Tako da, zaključuje na kraju, situacija jeste teška, ali nije bezizlazna niti onakva kakva je bila prije tri godine.

Podsjetimo, CRHOV RS je u petak, 5. aprila, pokrenuo prinudnu naplatu s računa Opštine Bileća zbog kašnjenja u isplati duga po emisiji obveznica iz 2022. Istog dana je blokiran i račun opštine.

Inače, Opština se zadužila za 4,3 mil. KM kako bi plaćala dugove Poreskoj upravi i dobavljačima.