<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jesu li zaključci NSRS samo „za raju“ dok se stvarna politika dešava u Savjetu ministara BiH?

"Takav je cilj bio i sa posljednjom sjednicom u kojoj smo usvojili sve ono samo “za raju”, a stvarna politika dogodila se upravo u Savjetu ministara BiH, gdje takođe SNSD kolo vodi"

25. maj 2023, 10:30

foto BUKA

Burna rasprava vodila se u PSBiH povodom izmjena zakona o službi u Oružanim snagama BiH. Poslanici vladajućih tvrde da ove izmjene idu u korist zaposlenih u Oružanim snagama BiH, dok opozicija tvrdi da se ovim nastavlja licemjerna politika SNSD-a, koji je pred izbore pričao o vojsci Republike Srpske a sad se ide prema jačanju Oružanih snaga BiH.

Izmjene nisu prošle kroz Parlament i o njima će se još raspravljati, ali podsjetimo njih je u parlamentarnu proceduru poslao Savjet ministara BiH.

Za SNSD ove izmjene nisu sporne a šef kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić rekla je da je taj zakon potreban zbog svih zaposlenika u Oružanim snagama

"Vidjećemo postoji li mogućnost za neko amandmansko djelovanje. Ono što je važno - mi nismo ni u jednom od tih članova našli nešto što se zove prenos nadležnosti. Mislim da ćemo naći jedno pozitivno rješenje za sve" rekla je Vulić.

Sa druge strane predstavnici SDS-a i PDP-a optužuju SNSD da igra licemjernu igru te da ima jednu priču za javnost u Republici Srpskoj a to je da će "vratiti vojska Republike Srpske" dok na drugoj strani se kroz konkretne zakonske izmjene radi na jačanju Oružanih snaga BiH. Istovremeno opoyicioni poslanici kažu kako SNSD svojim ponašanjem zapravo krši zaključke Narodne skupštine RS.

Poslanik u PSBiH Branislav Borenović (PDP) rekao je, da sa jedne strane postoji stav NSRS, valjda još uvijek važeći, mnogo puta od vlasti javno promovisan, iako je primjena odložena, koji kaže da je Narodna skupština Republike Srpske zadužila Vladu Republike Srpske da povuče saglasnost na Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH, kao i da uputi na razmatranje i usvajanje zakone Republike Srpske iz ove oblasti, a s druge strane nova zakonska rješenja na nivou BiH koja su kontradiktorna ovim zaključcima.

Sličnu reakciju opozicije izazvala je nedavna, kako ju je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nazvao - istorijska sjednica Savjeta ministara BiH, kada je između ostalih, usvojen Prijedlog zakona o spoljnim poslovima BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovini.

Također, Savjet ministara BiH donio je dvije odluke, i to o izmjenama i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine te о finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojno-evidencijske specijalnosti vazduhoplovstvo.

Nakon što su tada opozicioni političari upozorili da se radi o dvoličnoj politici- lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako nije bio u prilici da isprati sva dešavanja, te da će zakoni pasti u BH parlamentu jer su u "nacrtu".

Postoje određene obaveze koje proističu iz mnogih međunarodnih ugovora i sporazuma i to će se morati ispuniti kad-tad. Npr. Programom reformi se Bosna i Hercegovina obavezala da će usvojiti Zakon o vanjskim poslovima BiH.

Podsjetimo Program reformi usvojen je kao strateški dokument, koji ne prejudicira članstvo u NATO, a koji je Dodik branio na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. 

Savjet ministara se oglasio nakon usvojenog Zakona o vanjskim poslovima BiH saopštivši kako donošenjem ovog zakona, o kojem nije bilo saglasnosti u ranijim sazivima Savjeta ministara BiH, omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem diplomatije. 

"Jedan od ključnih razloga za njegovo donošenje je napredovanje Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija do punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU), kao strateškog cilja u idućem periodu" stoji u saopštenju Savjeta ministara BiH.

To je politika na nivou Bosne i Hercegovine.

Posebne sjednice Narodne skupštine RS - poligon za politikanstvo i demagogiju uživo

Ona na nivou Republike Srpske nešto je drugačija i bazirana je na sazivanju posebnih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojima se donose zaključci bez ikakve pravne snage, a takve sjednice u prošlosti je većinom sazivao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Radilo o sjednicama na kojima su se "branili" interesi Republike Srpske, a usvajani su politički dokumenti koji su isključivo deklarativne prirode.

Svakako najveću buru u javnosti izazvali su zaključci usvojeni od strane vladajuće kolaicije na nivou Republike Srpske u decembru 2021. godine, a koji se odnose na izlazak tog entiteta iz državnog pravosuđa, indirektnih poreza, bezbjednosti i odbrane te formiranje entitetskih agencija. Ovim zaključcima bila je planirana i uspostava vojske RS nakon što bi se raspustile oružane snage BiH koje postoje od 2005. godine.

Istovremeno ti zaključci služili su Vladi Republike Srpske da osmisli set zakona kojim bi se uredile ove oblasti na entitetskom nivou a da bi državni zakoni prestali sa važenjem.

Jedini zakon koji je konkretno usvojen na bazi zaključaka Narodne skupštine bio je onaj o republičkoj upravi, koji omogućava da se u institucije Republike Srpske uvrsti i Agencija za lijekove Republike Srpske.

Zakon doživljava potpuni fijasko, jer se ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, stavlja na crnu listu SAD-a, dok Ustavni sud BiH privremeno stavlja van pravne snage kako Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske tako i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Ostale zaključke Narodna skupština Republike Srpske ( a čija je validnost odavno istekla ) ove godine "spektakularno" odlaže ad acta.

Naime njih se mijenja na način da se rok od šest mjeseci za njihovo izvršenje briše, a Vladi Republike Srpske se omogućava da odgovarajuće zakone i druge propise uputi u skupštinsku proceduru "kada se za to steknu odgovarajući uslovi". Što će reći možda i nikad.

Također, ove godine Narodna skupština je pozvala sudiju Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske pozvan je da podnese ostavku.

Da li ostali zakoni, Dodikovim rječnikom, stoje u ladicama, teško možemo potvrditi, ali je činjenica da se konkretizacija političkih dokumenata Narodne skupštine Republike Srpske, ne dešava u stvarnom svijetu. 

Zbog čega je to tako? Da li smo zaista svjedoci licemjerne i dvolične politika SNSD-a odnosno da jedno pričaju glasačima u Republici Srpskoj a da se na nivou Bosne i Hercegovine dešava nešto potpuno drugačije te da su oni, zajedno sa svojim partnerima na nivou BiH, zaista odlučili da Bosnu i Hercegovinu povedu put evropskih integracija?

Za banjalučku raju jedno, za sarajevsku nešto drugo

Poslanik "Liste za pravdu i red" Đorđe Vučinić kaže za BUKU kako je Narodna skupština Republike Srpske pretvorena u marketinški organ odakle će vlast da isijava srpstvom, a narod bi, prema njihovoj projekciji, trebao ozarenog lica da upija o njihovom patriotizmu i govori “To, Mile, Srbine” uz masnu psovku po želji.

"Takav je cilj bio i sa posljednjom sjednicom u kojoj smo usvojili sve ono samo “za raju”, a stvarna politika dogodila se upravo u Savjetu ministara BiH, gdje takođe SNSD kolo vodi. Ipak, te vijesti nećete čuti tako glasno na javnom servisu, niti putem režimskih medija. Umjesto da odvoje narod od siromaštva i iseljavanja iz ove zemlje, oni daju lažnu nadu glasačima i pričaju priče koje tamo neki veseljak želi da čuje, jer mu se lakše pomiriti sa penzijom od 300-400 maraka kad čuje da je to za “dobrobit srpstva” i da mu ovi iz Federacije ne daju više, iako to u stvarnosti nema nikakve veze sa istinom, a “branioci srpstva” iz SNSD-a i koalicionih partnera će za to vrijeme da pazare nove nekretnine po Beogradu, Novom Sadu i primorju" smatra Vučinić.

 Politički analitičar Velizar Antić kaže za BUKU da ga usvojene odluke i nacrti zakona u Savjetu ministara od strane SNSD-ovih ministara uopšte ne iznenađuju. Ovo je, kaže, politika Milorada Dodika i SNSD-a u prethodnih desetak godina.

"A ona se ogleda u tome što se odluke donose u skladu sa dnevnim potrebama i interesima i kao takve se mijenjaju na dnevnom nivou. Naime, ono što nam kaže i predloži Milorad Dodik i SNSD ujutru, to već na podne ne mora da bude tako a do večeri ta odluka može da bude potpuno različita od one ujutru. Na ovaj način se, po mom mišljenju, svjesno zbunjuju i sami građani jer ni oni ne znaju za šta u stvari glasaju kada glas daju SNSD-u" smatra Antić.

Dodaje kako se obično za upotrebu u Republici Srpskoj šalju jake nacionalne poruke i imamo priče o referendumima, nezavisnosti, osamostaljivanju, razdruživanju, jednostavno o većoj autonomiji Republike Srpske.

"Međutim, već u Sarajevu mi vidimo da u konkretnim potezima koje vuče SNSD ove poruke dobijaju drugačije tumačenje pa imamo situaciju da je budžet na centralnom nivou povećan za 20% u odnosu na prošlu godinu, što nam govori da se ide u smeru jačanja centralnih institucija a ne njihovog slabljenja. A tek kada Milorad Dodik ode van Bosne i Hercegovine više se uopšte ne spominje nazavisnost i vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj već se  govori o poštovanju Dejtonskog sporazuma. Veliki problem u svemu ovome jeste što se za dnevno-političke igre SNSD-a koristi i degradira i najznačajnija institucija a to je Narodna skupština Republike Srpske u kojoj je vladajuća većina u prethodnim godinama donosila mnoge odluke koje su ostale u ladicama i nikada se nisu poštovale. Takvih predloga, odluka, zaključaka, pa čak i zakona u poslednjih desetak godina je usvojeno na desetine. Međutim, sve te odluke vladajuća većina ne samo da nikada nije primenila niti poštovala već ih je i sama urušavala i poništavala svojim delovanjem i usvajanjem potpuno suprotnih odluka" smatra sagovornik BUKE.

On postavlja pitanje kako im sve ovo uspijeva duži niz godina a da narod to ne shvati i ne kazni na izborima.

"Više je razloga za ovo a ja bih izdvojio nekoliko. Prije svega, politička kultura naroda u Republici Srpskoj je na jako niskom nivou. Ona je prije svega podanička i još uvijek nismo došli na nivo demokratske političke svijesti. Tako da je veoma lako manipulisati sa takvim narodom. Dalje, postoji jako veliki broj građana koji je interesno vezan za vladajuću većinu i ima direktne finansijske koristi od ove vlasti. Takvi su u stanju da brane vlast i njihove odluke čak i kada vide da ih ta vlast laže. Takođe, jedan od veoma značajnih karika u održavanju vlasti jesu i mediji koji su naklonjeni vlastima. U njima je uređivačka politika takva da se formira takav narativ da sudbina Republike Srpske zavisi od sudbine Milorada Dodika i SNSD-a i da će se u slučaju da oni izgube vlast i sama Republika Srpska urušiti i prestati da postoji" kaže Velizar Antić.

Odluke koje su u Savjetu ministara podržali ministri iz SNSD-a nas nikako ne mogu iznenaditi. One su u potpunoj suprotnosti sa svim odlukama koje je vlast u RS usvojila u prethodnih nekoliko godina, ali pošto se ovakve situacije ponavljaju duži niz godina ni odluke u Sarajevu nisu iznenađenje, dodaje.

"Ono šta možemo očekivati da bi se iskupili pred narodom za ovakve odluke u Sarajevu jesu nove i jače nacionalne izjave od strane Dodika i ministara iz reda SNSD-a u narednom periodu" zaključuje sagovornik BUKE.