<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pitali smo građane čega su se odrekli zbog skupoće

‘Natjerali su su nas da se odreknemo života’

06. juni 2023, 11:12

Čega ste se sve odrekli zbog poskupljenja?

Ovo pitanje smo postavili na društvenim mrežama čitateljima Magazina Buka, a u brojnim komentarima pristigla su tek dva, da se nisu morali odreći ničega.

Većina je, pak navela, da se iz mjeseca u mjesec sve teže živi i da su se morali odreći kvalitetne hrane, mesa, voća, izlazaka, pozorišta, bioskopa... Uglavnom, pišu nam, namirnice kupuju na akcijama, odriču se skupljih artikala i biraju jeftinijie robne markame, štede i tako što kupuju na akcijama, a dosta njih navodi  i da se odrekli ili smanjili odlaske u restorane i kafiće.

Ovo su samo neki od komentara koje smo dobili:

„Kupujem manje količine hrane i potrepština i to uglavnom na akcijama“

“Ne znam čega se još mogu odreći osim života.”

“Svega sam se već davno odrekla, sa ovolikom penzijom, pa nemam se više čega odreći.”

„Sira Livade.“

„Hrane, ali više pijem, da zaboravim gdje živim.“

“Ribljih štapića“.

„Ako se nisu nečega odrekli onda su to sveli na minimum.“

"Alkohola, tako da sam zahvalan državi na poskupljenjima."

„Samo se apoteke nisam odreko jer tu moram ići.“

„Mesa.“

„Čajne kobasice, i pastrmke jednom sedmično“.

„Privatnog dermatologa i ginekologa, bioskopa, grčkog jogurta, predug je spisak...“

„Malo jedem, a alkohol nije poskupio - pa samim tim se nisam ni moro ničega odreći- a po sniženjima ima uzeti salame, sireva....“

„Ušteđevine.“

„Kafane, a taman sam se bila navikla“

„Hrane“.

„McDonald'sa!!!! Kad sam vidio račun, sad sam ti došao, i više nikad!!!“

Ekonomista Faruk Hadžić za BUKU kaže da iako inflacija sada već usporava, to ne znači da će se cijene vratiti na prethodni nivo, već suprotno - cijene će i dalje rasti, ali sporije nego prošle godine.

Inače potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u aprilu 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 0,1 posto.

U prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 0,1 posto, Alkoholna pića i duhan za 0,1 posto, Odjeća i obuća za 1,3 posto, Namještaj i kućanski uređaji za 0,7 posto, Zdravstvo za 0,2 i Komunikacije za 0,8 posto. Rekreacija i kultura su zabilježile rast za 0,3 posto, Restorani i hoteli za 0,2 posto te Ostala dobra i usluge za 1,0 posto.

U aprilu u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima Stanovanje i režijski izdaci za 0,1 posto te Prijevoz za 1,1 posto.

Nivo cijena u aprilu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku je viši za 7,9 posto.