Dunović: Nisu se stekli uslovi za formiranje Savjeta ministara

Bosić: Neki od budućih ministara povezani s kriminalcima

25. januar 2023, 1:05

U toku je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj treba biti usvojena Odluka o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara. Glasanju o novom Savjetu ministara prethodi rasprava koja je u toku.

Zastupnik DF-a Milan Dunović rekao je da se nisu stekli formalno-pravni uslovi za potvrđivanje jer nije izvršena sigurnosna provjera do kraja.

“Ni komisija ni zastupnici nisu dobili podatke da li su kandidati za predsjedavajuću, dopredsjedavajuće, ministra sigurnosti i ministra odbrane prošli provjere. Zbog toga mislim da nema uslova za imenovanje”, rekao je Dunović.

Mladen Bosić zastupnik SDS-a rekao je da sve ostaje isto jer je evidentno da je ovo Savjet ministara kontinuiteta.

“Koji smo imali prethodne četiri godine jer su 2/3 Savjeta ministara stranke koje su bile i u prošlom. Ovaj Savjet ministara bio je najlošiji od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Karakterišu ga blokade i bijednih 20-ak usvojenih zakona”, rekao je Bosić.

Bosić je problematizirao i kredibilitet i moral pojedinih kandidata za ministre.

„Svi znamo da su neki od kandidata za Savjet ministara povezani sa kriminalnim strukturama. Neki od kandidata su povezani sa nasiljem, nasiljem nad ženama“, rekao je Bosić.

Šemsudin Mehmedović zastupnik SDA smatra da će ovaj saziv Savjeta ministara biti gori od prošlog.

„Generalno posmatrajući sastav predstojećeg Savjeta ministara očigledan je izostanak kompetencija“, rekao je Mehmedović.

Neki će biti potvrđeni samo da otaljavaju rad Savjeta ministara, mišljenja je Mehmedović.