<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Državni zastupnici podsjetili da je SNSD spriječio suspenziju akciza na gorivo, iz SNSD-a muk

Priča o suspenziji akciza na gorivo nastavila se i u novom sazivu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

31. januar 2023, 4:39

Mi ćemo, naravno, glasati i uvjeren sam da će proći u ovom domu, ali ne znam da li će glasati vaš koalicioni partner iz SNSD-a u Domu naroda, kazao je Borenović Magazinoviću

Priča o suspenziji akciza na gorivo nastavila se i u novom sazivu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo da je prošla godina potpuno izgubljena u pokušajima SNSD-a da zaustavi suspenziju akciza u Domu naroda PSBiH. Iako su kadrovi SNSD-a pokušavali tokom godine dezavuisati javnost na način da su izjavljivali kako podržavaju ukidanje akciza. Kada su uvidjeli da je besmisleno u javnosti podržavati ukidanje akciza a na sjednicama Doma naroda obarati prijedlog zakona, onda su pojedini iz SNSD-a došli na ideju da građanima poruče kako je suspenzija akciza zaustavljena zbog njih samih, kako ne bi bili izloženi velikim gužvama na benzinskim pumpama nakon što pojeftini gorivo za 40 feninga.

Komisija odbila amandman Majkić

Naime, pred kraj prošlog mandata delegatkinja SNSD-a u Domu naroda PSBiH Dušanka Majkić uložila je amandman kojim suspenzija akciza na gorivo važi samo mjesec dana, iako je Zastupnički dom još martu prošle godine usvojio prijedlog zakona po kojem se akcize na gorivo suspenduju na šest mjeseci.

Zbog toga što su prijedlozi zakona usvojeni u različitim tekstovima u dva parlamentarna doma, bilo je potrebno da se tekst usaglasi na sjednici Zajedničke komisije oba doma.

Komisiju su činila po tri zastupnika iz Zastupničkog doma i tri delegata Doma naroda PSBiH. Komisija nije prihvatila amandman koji je uložila Majkić, i usvojila je tekst zakona u formi u kojoj je usvojen u Zastupničkom domu.

“Ovaj zakon je predložen u martu prošle godine. Gledajući cijene goriva na današnji i cijene su gotovo slične. Ovim zakonom akcize se ukidaju na šest mjeseci plus mogućnost Vijeću ministara da produži na tri mjeseca. Vlada RS-a i FBiH su se izjasnile pozitivno izjasnile o ovom zakonu i kazale da imaju novac. Taj novac imaju od prihoda od PDV-a koji je veći nego ranije jer cijene divljaju. Svjedoci smo da neki premijeri izlaze i govore kako je budžet historijski. Nisu oni taj budžet donijeli od kuće, već je nastao zbog rasta cijena. Ovo nismo mi izmislili, primjere ove mjere imate i u regiji. Gorivo bi bilo jeftinije i do pola marke. Predstavnički dom treba da potvrdi danas ono što smo usvojili u martu prošle godine. Ja smatram da je ovo pitanje zdravog razuma i vitalni nacionalni interes svih naroda i građana u BiH. Ovdje nema ni etničkih ni entitetskih interesa. Kamo sreće da smo ovu mjeru koristili prošle godine. Ovaj zakon je najbolji pokazatelj kada zakon uđe u redovnu proceduru, kako se zna odužiti. Ja vas molim da stavimo ego sa strane i da razmišljamo o svom komšiji, koliko bi mu značilo da gorivo bude jeftinije”, istakao je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, obraćajući se na današnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH.

Dodao je da je parlamentarcima svejedno koliko košta gorivo, aludirajući na visoke plate koje primaju ministri i parlamentarci, te naveo kako je to bitno građanima.

Četvrti delegat SNSD-u – ključna greška

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a podvukao je kako se zbog postupanja delegata SNSD-a danas nakon godinu opet priča o istom prijedlogu zakona koji je već usvojen u Zastupničkom domu u martu prošle godine.

“U martu prošle godine je SNSD je bio protiv ovog zakona, ali nisu imali dovoljno ruku da to zaustave. Ali, isto tako, kroz glasanje da to ne prođe kroz hitnu proceduru isto bio SNSD u Domu naroda. I tada ste najbolje vidjeli šta znači četiri od pet delegata u Klubu Srba Doma naroda PSBiH. Tada se namjerno ušlo u vratolomije da to traje što je moguće duže i da danas, nakon godinu, pričamo o istom prijedlogu. Mi ćemo naravno glasati i uvjeren sam da će proći u ovom domu, ali ne znam da li će glasati vaš koalicioni partner iz SNSD-a. Sve će maske pasti po treći, četvrti put. Tu ćemo vidjeti ko je za to da se ukinu akcize, da se olakša život napaćenoj privredi. SNSD je to zaustavio u Domu naroda prošle godine, vidjet ćemo hoće li promijeniti mišljenje. Ja znam da neće, ali nadam se da se varam. Opet ćemo podsjetiti one koji su isporučili SNSD-u četvrtog delegata da su napravili ogromnu grešku”, naglasio je Borenović.

Naveo je kako je licemjerno da Vlada RS-a priča kako je ona za ukidanje akciza, a da pritom delegati SNSD-a u Domu naroda PSBiH zaustavljaju suspenziju akciza.

“Nema nijedan razlog da se to ne ukine. Toliko je novca po osnovu PDV-a zagrabljeno iz džepova građana i privrede, preko milijarde, i ovo je krajnja obaveza da se bar dio novca vrati građanima i privredi”, poručio je Borenović.

Zlatko Miletić, zastupnik stranke Za nove generacije, kazao je da je ovo jedna od najboljih inicijativa koja se desila u prošlom mandatu, a da “nije usvojena iz razloga koje je naveo kolega Borenović”.

“Ovo je pitanje ljudskosti. Mnogi su razlozi za to. Ne mora građanin imati vozilo da bi osjetio štetu. On cijenu toga plaća kupovinom skupljih prehrambenih proizvoda. Ne mora voziti automobil. Akcize smo dobili kada međunarodna zajednica nije bila sigurna da li ove paretine koje od njih posuđujemo možemo i vratiti. To je bilo u vrijeme ambasadora Wigemarka. Postavlja se pitanje gdje je novac koji smo prikupili do sada. Mi iz Sarajeva nemamo završenu nijednu cestu, ali kad vidite entitetske budžete koju su mnogo veći, onda znate da se krpe budžetske rupe. Novac koji smo uzeli od građana trebamo građanima i vratiti”, istakao je Miletić.

Iz Trebinja u Dubrovnik po namirnice

Da građani Trebinja idu kupovati životne namirnice u skupi Dubrovnik, ustvrdio je Nenad Grković, zastupnik Liste za pravdu i red.

“Ove akcize su, koliko znam, bile namjenjene za izgradnju puteva. Mogu vam reći da su nam putevi horor. Nijedan kilometar nije urađen u Hercegovini, a toliko je novca uzeto od građana”, kazao je Grković.

Zastupnik SDS-a Darko Babalj kaže da treba istrajati na tome da se zna ko je odgovoran za sve što se dešavalo do danas.

“Sve ono što boli građane je odgovornost prema njima. Gdje su novci uloženi? Mi smo svi zajedno saučesnici. Gdje odoše tolike pare od akciza? Što sam to rekao? Da bih probudio odgovornost kod svih nas, jer Parlamentarna skupština je ta koja odlučuje hoće li se to nastaviti i mi smo najodgovorniji za utrošak tih sredstava”, poručio je Babalj.

U raspravu o suspenziji akciza na gorivo se nisu uključivali zastupnici SNSD-a.