Dr. Pašalić: Mladi snus koriste u blizini roditelja i škole. Nažalost može se kupiti u trafikama i benzinskim pumpama

Novi opasan trend među mladima

25. januar 2023, 4:50

Snus je vrsta duhanskog proizvoda u prahu koji je zapakovan u kesice, sve je popularniji među mladima u Bosni i Hercegovini. Konzumira se preko sluznice usne šupljine, a zbog ovog načina upotrebe, mladi ga mogu konzumirati u blizini roditelja ili u školi.

,,Snus je proizvod sa visokom koncentracijom nikotina, a prodaje se u obliku vrećica koje se stavljaju u usnu šupljinu i otapanjem se resorbuju direktno u krvotok. S obzirom da je riječ o visokim koncentracijama nikotina, njihov uticaj u organizmu se očituje djelovanjem na nikotinske receptore koji postoje u cijelom tijelu.

Kod mladih ”snus” privremeno dovodi do osjećaja euforije, ali nikotin utiče na sužavanje krvih sudova, te ubrzan rad srca. Dugoročno riječ je o stvaranju ovisnosti o nikotinskim proizvodima, ali i drugim nedozvoljenim supstancama koje dovode do euforije, što je put u ovisnost o teškim drogama. Također, postoje istraživanja koja dokazuju da ”snus” može direktno dovesti do karcinomskih promjena u usnoj šupljini, ždrijelu, jetri i gušterači”, kaže dr Ahmed Pašalić iz Službe hitne medicinske pomoći JU ”Dom zdravlja” Zenica, prenosi Naša riječ.

Službi hitne medicinske pomoći Zenica prijavljeni su slučajevi korištenja ovog proizvoda, a riječ o adolescentnoj populaciji koja je proizvod koristila u društvu na javnim mjestima.

,,Snus se može kupiti na većini trafika i benzinskih pumpa kao bezduhanski proizvod pa je mladima ovaj proizvod široko dostupan. Navedeni pacijenti su doživjeli kratkotrajni gubitak svijesti sa velikim brojem otkucaja srca, preznojavanjem, te mučninom i povraćanjem. Upozoravamo da su kardiovaskularne bolesti najveći uzročnik smrti u BiH, pa korištenjem proizvoda koji direktno utiču na rad ovog organskog sistema se dovodi do još većeg rizika od srčanog udara u mladosti ili iznenadnog prestanka rada srca”, kaže dr. Pašalić.