Dok narodu poskupljuje bijeli hljeb, a poslanici iz NSRS se ne odriču svoje jedinstvene privilegije - "bijelog hljeba"

Narodni poslanik u našoj zemlji isplativ je posao čak i kada ga prestaneš obavljati.

01. decembar 2022, 2:16

Baš ovih dana, dok građanima poskupljuje bijeli hljeb ali i ostale životne namirnice, dok se jedva krpi kraj sa krajem, i najavljuju nova poskupljenja, mnogi bivši poslanici iz Narodne skupštine Republike Srpske podnose zahtjeve za "bijeli hljeb", odnosno za privilegiju dobijanja pune plate u roku od šest mjeseci do godinu dana.

Kako je ranije objavljeno, više od 30 poslanika prethodnog saziva Nardne skupštine Republike Srpske ima pravo na ovu privilegiju, koja nije svojstvena drugim zanimanjima. Biti narodni poslanik u našoj zemlji isplativ je posao čak i kada ga prestaneš obavljati.

Kako saznaje BUKA nezvanično, više od 10 je poslanika već uputilo zahtjeve za isplatu "bijelog hljeba" a to su: Stevo Joksimović, Željko Babić, Senad Bratić, Milan Tubin, Miladin Stanić, Duško Ivić, Mirko Sovilj, Goran Jerinić, Radenko Čupić, Pero Petrović i Nedeljko Glamočak.

Čupić je ranije izjavio za Capital da se neće odreći bijelog hljeba jer stiče pravo na penziju.

Danas bi trebala biti formirana Administrativna komisija koja treba ta zaprimi sve zahtjeve poslanika koji žele da dobijaju ovu privilegiju.

Podjetimo, izabrano i imenovano lice ima pravo na bruto platu i po prestanku funkcije u trajanju do šest mjeseci, dok se pravo na bruto platu može produžiti i do šest mjeseci ukoliko izabrano i imenovano lice u tom periodu ostvaruje pravo na penziju. Ovo sve znači da bi "bijeli hljeb" mogao građane Republike Srpske koštati oko pola miliona maraka ako se uzmu u obzir primanja narodnih poslanika koja iznose oko 3000 KM netto.

Iako je zvanično i upućena inicijativa za ukidanje bijelog hljeba, iako su deklarativni i vlast i opozicija protiv ove privilegije, kada istekne mandatni period od šest mjeseci, svi nekako zaborave da i nije baš fer uzimati "privilegiju za nerad" i rado pristanu na dodatnih 18 000 maraka u periodu od šest mjeseci.

A na kraju krajeva, i zašto bi se odrekli kada im je poskupio bijeli hljeb...