Dodik: Slijedi neočekivani odgovor na odluku Ustavnog suda BiH

"Republika Srpska ima resurse da odgovori na odluku Ustavnog suda BiH i da će to učiniti veoma snažno, možda čak i neočekivano."

23. septembar 2022, 4:23

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je danas da entitet Republika Srpska ima resurse da odgovori na odluku Ustavnog suda BiH i da će to učiniti veoma snažno, možda čak i neočekivano.

Povodom jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH da stavi van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je rekao će će, čim bude prilike, biti predložen novi zakon sa istim sadržajem, te da će donositi svaki put novi, ako se bude ukidao.

“RS će se odsudno boriti. Pošto je poništen prethodni zakon, donijet ćemo novi jer nema drugog načina borbe”, rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Dodik je iznio tvrdnju da Bosna i Hercegovina nije nadležna ni za kakav segment kada je riječ o imovini, a Ustavni sud BiH je antiustavna institucija koja se krije iza priče da su njegove odluke obavezujuće.

“Nema nijedne zemlje na svijetu u kojoj se decidno kaže da su odluke ustavnog suda obavezujuće već je to predviđeno za nedorečene, propale, nedovršene zemlje”, rekao je Dodik.

Ukoliko takve aktivnosti budu rigorozne, Dodik je naglasio da će izazvati takvu reakciju u RS-u “koja će dovesti do toga da ona neće ostati u BiH jer RS-u nisu potrebni takav sud i pravo koje niko ne poštuje”.

On kaže da je očigledno da je Ustavni sud BiH inkvizicijski što se tiče Republike Srpske i da hoće da problematizuje sve što je “Ustavom i Dejtonskim sporazumom dato Republici Srpskoj”.